Huntelaar over Van Persie: Dan heb je een beeld; we hebben nooit echt geklikt
"Dat is misschien wel opvallend"

Huntelaar over Van Persie: "Dan heb je een beeld; we hebben nooit echt geklikt"

26-03-2015 17:25
2

Op aandringen van bondscoach Guus Hiddink dronken Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie rond de voorlaatste interland van het Nederlands elftal tegen Mexico voor het eerst een kopje koffie. "Dat is misschien wel opvallend", erkent de eerstgenoemde spits van Schalke 04. "Maar daarvoor lustte Robin ook geen koffie."

Huntelaar probeert zich er nog even met een grapje vanaf te maken. Maar in de aanloop naar alweer zijn zeventigste interland van zaterdag tegen Turkije snapt hij ook wel dat de buitenwereld het opvallend vindt dat beide spitsen tijdens de vele trainingskampen rond al die wedstrijden nooit even rustig en ongedwongen met elkaar rond de tafel zijn gaan zitten. "Voor die tijd hebben we nooit echt geklikt. Dan heb je een beeld van elkaar en ga je met anderen om. Dat hebben jullie toch ook onder alle journalisten."

De ervaren people manager Hiddink arrangeerde een ontmoeting na de ruzie die het duo een maand eerder in een duel met Kazachstan kreeg nadat Van Persie de vrijstaande Huntelaar over het hoofd zag. "Ik denk dat ons gesprek goed is geweest", beseft Huntelaar. "Nu bel ik hem af en toe wel en spreken we over ditjes en datjes."

De spits van Schalke 04 erkent dat het wellicht fijner praten is met Van Persie omdat ze voor het eerst sinds lange tijd behalve ploeggenoten ook geen concurrenten meer zijn. Voor Hiddink is het namelijk geen Van Persie òf Huntelaar. Tijdens de laatste interland tegen Letland liet hij ze samen spelen, met Arjen Robben in een vrije rol.

Het experiment verdiende navolging tegen de Turken, want het drietal tekende voor vijf van de zes treffers (6-0). Maar omdat Van Persie en Robben zaterdag geblesseerd moeten toekijken, krijgt Huntelaar twee andere aanvallers om zich heen. Jarenlang vertolkte de 31-jarige spits een belangrijke bijrol in het script van Oranje en moest hij als het er echt op aan kwam plaatsmaken voor Van Persie. Onder de regie van Hiddink, eveneens geboren in Achterhoek, gloort er tot en met het EK misschien wel een hoofdrol. "Dat zou mooi", reageert Huntelaar nuchter als hij is.

Maar daarvoor moet Oranje wel op de eindronde in Frankrijk zien te komen. Een zege op Turkije in de ArenA is bijna noodzakelijk. "Ik bekijk het positief, we gaan winnen", voorspelt Huntelaar die gemiddeld eenmaal in 99 minuten doel treft voor Nederland. Dat is een ongekend hoog gemiddelde in het huidige interlandvoetbal. "Maar het kan altijd beter", stelt de spits. "Want als je het zo bekijkt, dan moet het duel met Turkije negen minuten blessuretijd krijgen." (ANP)