De Jong neemt Oranje bij de hand: Geldt voor ons, maar ook voor jonge jongens
"Uiteindelijk gaat het maar om één ding"

De Jong neemt Oranje bij de hand: "Geldt voor ons, maar ook voor jonge jongens"

26-03-2015 18:52
2

Hoewel nog niet alle media uitgaan van een basisplek voor Nigel de Jong, is er bij Oranje sowieso een belangrijke rol voor hem weggelegd. De middenvelder is één van de weinige overgebleven routiniers in de selectie.

De Jong moet van Guus Hiddink dan ook als mentor dienen voor de vele nieuwelingen. "Uiteindelijk gaat het maar om één ding en dat is mentaliteit", doceert de dertigjarige Amsterdammer in de aanloop naar de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. "Dat geldt voor ons, maar ook voor die jonge jongens."

De ervaren international stelt dat de talenten vertrouwen nodig hebben. "Je moet ze een kans geven zich te profileren in het Nederlands elftal. Ik probeer ze daarbij te helpen op alle mogelijke manieren. Of dit nu positioneel is of op het mentale vlak. Je moet er wel voor ze zijn. Ik heb die weg ook ooit bewandeld als jonge jongen en ik heb daar veel profijt van gehad."

Zonder Arjen Robben en Robin van Persie is het tonen van de juiste mentaliteit des te belangrijker. "Ik maak me nooit zorgen, maar je moet wel scherp zijn", zegt De Jong in gesprek met de NOS. Oranje moet vooral de voorhoede in de gaten houden. "Ze hebben een snelle omschakeling en kunnen er met de backs snel uitkomen. Ik denk dat daar het gevaar ligt. Ons hele elftal moet als een muur staan. We moeten er als elf mannen staan en gaan winnen."

Het is voor zaterdag de grote vraag of Hiddink aanstaande zaterdag in de Arena kiest voor Jordy Clasie of De Jong. Op de training van woensdag kreeg Clasie de voorkeur naast Daley Blind. Ook een linie met Wesley Sneijder, Georginio Wijnaldum en Clasie zou tot de mogelijkheden behoren.