Toptalent Ajax werkt in krachthonk aan doorbraak: Hij is enorm trots
"Daarnaast is hij sneller geworden"

Toptalent Ajax werkt in krachthonk aan doorbraak: "Hij is enorm trots"

28-03-2015 12:29
5

Ajax heeft de laatste jaren weer de hoogste prioriteit gemaakt van de jeugdopleiding. In een poging de talenten zo vroeg mogelijk door te laten breken in de hoofdmacht, kijkt de club naar professionals in andere sporten.

Guillaume Elmont staat wekelijks in het krachthonk om de grootste talenten van de Amsterdamse club te helpen, als performance trainer. De 33-jarige topjudoka werkt onder meer met Abdelhak Nouri. "Hij is enorm trots dat hij bij squats inmiddels twee keer zijn eigen lichaamsgewicht kan tillen. Uit testen blijkt dat hij fysiek en conditioneel een stuk sterker is geworden. Daarnaast is hij sneller geworden. Voorheen kon hij zijn niveau niet de hele wedstrijd volhouden. Nu wel."

De omslag was voor veel jeugdspelers groot toen Ajax het aantal trainingsuren opschroefde. "De eerste drie maanden hoorde je veel jongens klagen over spierspijn. Ze vroegen zich af: is dit wel goed? Maar hun conditie en fysieke gesteldheid was na een aantal maanden aanzienlijk verbeterd", vervolgt Elmont, die de topsportcultuur binnen Ajax probeert te versterken.

"Het is alom bekend dat voetballers veel minder trainingsuren maken dan andere sporters. Dat geeft aan dat er alleen al op het gebied van atletisch vermogen veel meer uit te halen valt. Dat blijkt nu ook. Voorheen braken spelers op zeventienjarige leeftijd heel weinig door. Nu hebben we naast Nouri ook Donny van de Beek en Vaclav Cerny (foto) die op jonge leeftijd al bij het eerste elftal in zicht komen. Mede dankzij de performance trainingen zijn ze eerder klaar om die stap te maken. Fysiek zijn ze verder en conditioneel kunnen ze dat nu makkelijker volhouden dan in de jaren ervoor.”