Hiddink: Ik weet niet hoe, maar natuurlijk krijg ik dit elftal aan de praat
Bondscoach vol vertrouwen

Hiddink: "Ik weet niet hoe, maar natuurlijk krijg ik dit elftal aan de praat"

28-03-2015 23:27
23

De teleurstellende vertoning tegen Turkije bood zaterdag weinig aanknopingspunten. Toch heeft Guus Hiddink er nog alle vertrouwen in dat hij het Nederlands elftal aan de praat krijgt.

"Natuurlijk lukt dat, al weet ik nog even niet hoe. Maar er zullen dinsdag in het oefenduel met Spanje al wat mutaties komen", zei hij na het benauwde gelijkspel van Oranje tegen Turkije (1-1) in de EK-kwalificatie voor de camera van de NOS.

Pas in blessuretijd maakte Wesley Sneijder via zijn ploeggenoot Klaas-Jan Huntelaar de gelijkmaker. "We hebben alles gegeven, tot de laatste snik", besefte Hiddink. "Maar het was een slechte wedstrijd."

Hiddink legde uit waarom Nigel de Jong de voorkeur kreeg boven Jordy Clasie, die de hele wedstrijd op de bank bleef. "Ik wilde een organisator op het middenveld hebben", zei hij.

"Maar het was jammer dat ze uit een spaarzame kans scoren. Dan wordt het moeilijk tegen een ploeg als Turkije. We kwamen tegen een soort van muur te voetballen. Turkije is ook geen slechte ploeg. Ze staan te laag voor de capaciteiten die ze hebben."

De impact van de afwezigheid van de geblesseerde Arjen Robben en Robin van Persie was groot bij sommige spelers, zag Hiddink. "Het scheelt nogal of zij er bij zijn", stelde hij.

"We moeten ook niet te hoog van de toren blazen. Wij zijn geen Europese top. Die derde plaats op het WK was fantastisch, maar kijk eens door dat resultaat heen. Kijk naar de realiteit", doceerde de oefenmeester van het team dat afgelopen zomer nog derde van de wereld werd.

"We wilden winnen maar toch kan dit aan het einde van de kwalificatie wel eens een heel belangrijk puntje zijn. Nu houden we Turkije nog achter ons", stelde de bondscoach, die weet dat een derde eindklassering in de poule volstaat voor deelname aan de play-offs voor het EK.