Oranje strompelt verder: Geen geweldig WK gehad, maar het is een topploeg
"Het is aan ons dat te voorkomen"

Oranje strompelt verder: "Geen geweldig WK gehad, maar het is een topploeg"

29-03-2015 16:57
4

De herinneringen zijn vers en zoet. Op 13 juni vorig jaar schreef het Nederlands elftal in Salvador historie, door regerend wereldkampioen Spanje in de eerste groepswedstrijd van het WK met 5-1 te vernederen. De twee smaakmakers van toen, Robin van Persie en Arjen Robben, ontbreken als beide landen dinsdag in Amsterdam opnieuw tegenover elkaar staan, dan vriendschappelijk. "Spanje zal nog wel een rekening willen vereffenen", denkt Georginio Wijnaldum. "Het is aan ons dat te voorkomen."

De PSV-aanvoerder was er ook bij, tijdens die historische vrijdagavond in de Arena Fonte Nova. Vanaf de bank zag Wijnaldum hoe Oranje aanvankelijk werd overlopen door Spanje en ontsnapte aan een grote achterstand. Na de beroemde zweefduik van Van Persie, op slag van rust, kende de tweede helft een sensationeel verloop. Het Nederlands elftal speelde de Spaanse vedettes onder aanvoering van uitblinker Robben helemaal zoek.

Als invaller vierde Wijnaldum de laatste drie treffers mee op het veld. "Spanje zal wel iets willen goedmaken na die 5-1", verwacht de middenvelder. "Ze hebben weliswaar geen geweldig WK gehad, maar beschikken nog steeds over een topploeg. Mooi om daar tegen te kunnen spelen, ik kijk er naar uit."

Het teleurstellende gelijkspel zaterdag in de EK-kwalificatie tegen de Turken (1-1) zet de oefeninterland tegen de regerend Europees kampioen wel in een ander perspectief. Bondscoach Guus Hiddink kan zich eigenlijk geen nederlaag permitteren, anders gaat Oranje in crisissfeer naar de komende interlands in juni tegen de Verenigde Staten (vriendschappelijk) en Letland (EK-kwalificatie). De zoete herinneringen aan het WK zijn weliswaar vers, maar hebben plaats gemaakt voor de harde realiteit. (ANP)