Oranje verzoop in 'loterij': Ik kan het niet in mijn eentje, vind ik wel jammer
"Ik heb nog geprobeerd om enige invloed uit te oefenen"

Oranje verzoop in 'loterij': "Ik kan het niet in mijn eentje, vind ik wel jammer"

29-03-2015 19:10
2

Louis van Gaal is geen fan van strafschoppenseries. Als bondscoach van het Nederlands elftal belandde hij afgelopen zomer twee keer in de 'loterij'.

In retrospectief vond Van Gaal de reeksen tegen Costa Rica (kwartfinale) en Argentinië (halve finale) de spannendste momenten van het WK. "Dat zijn de momenten waarop je het minste invloed hebt. Ik heb nog geprobeerd om enige invloed uit te oefenen, door de keeper te wisselen. Maar het is een loterij, dat weet je", vertelt hij aan Zapp Weekjournaal.

"Je weet niet welke spelers zich kunnen focussen op dat moment. Natuurlijk had ik mijn rijtje al klaar. En al die jongens wisten zeker dat ze hun penalty zouden gaan benutten. Maar uiteindelijk gebeurt dat niet. De ene keer wel, tegen Costa Rica schoten we ze er allemaal in. Maar tegen Argentinië niet. En dat in de halve finale, dat is wel sneu."

De huidige manager van Manchester United vindt dat penaltyseries moeten worden afgeschaft. "Ik vind niet dat je een wedstrijd zo moet laten eindigen. Maar ik kan het niet in mijn eentje veranderen. Dat vind ik wel jammer. Penalty's hebben niets met het spel te maken. Ik vind dat je altijd het spel moet spelen, het voetbalspel, om een beslissing te forceren."