Duitsers klaren klus in Georgië, sensatie bij Schotland en dwergstaat
Voetbaldreumes schrijft historie, maar verliest wel

29-03-2015 19:54

Duitsland heeft zondag in de kwalificatiereeks voor het EK een eenvoudige zege geboekt bij Georgië. Dankzij treffers van Marco Reus en Thomas Müller werd het 2-0 in de Dinamo Arena in Tbilisi. Die stand kwam al in de eerste helft op het scorebord.

Duitsland kende een matige generale repetitie in aanloop naar het duel met de Georgiërs. In een oefenduel in Kaiserslautern kwam de wereldkampioen woensdag niet verder dan 2-2 tegen Australië. Duitsland trad toen niet in zijn sterkste opstelling aan.

Zondag stonden de grote namen wel aan de aftrap. Met name Müller, die zin 27e goal in 64 interlands maakte, Reus en Mario Götze maakten het de Georgische defensie, onder leiding van Guram Kashia van Vitesse, behoorlijk lastig. Valeri Qazaishvili, zijn Georgische ploeggenoot bij Vitesse, bleef het hele duel op de bank.

Door de zege komt Duitsland in poule D op tien punten na vijf wedstrijden, goed voor de tweede plek. Ook Schotland heeft tien punten na vijf wedstrijden. De Schotten wonnen zondag simpel van Gibraltar: 6-1. Polen staat bovenaan in de groep en heeft ook tien punten, maar een wedstrijd minder gespeeld. De Polen spelen nog tegen Ierland.

Het doelpunt van Gibraltar betekende wel de eerste treffer voor het ministaatje in een officiële interland. Lee Casciaro zorgde een minuut na de openingstreffer van Shaun Maloney voor het memorabele doelpunt van de Gibraltarezen: 1-1. Het leverde geen punt op. Steven Fletcher (driemaal), Steven Naismith en nogmaals Maloney zorgden ervoor dat de Schotten met ruim verschil wonnen.

Groep F
Roemenië en Noord-Ierland boekten zondag belangrijke overwinningen. De Roemenen versloegen op eigen veld de Faeröer met 1-0. Noord-Ierland boekte een zege op Finland: 2-1. Claudiu Keserü zette Roemenië in Ploiesti halverwege de eerste helft op voorsprong: 1-0. Dat bleek genoeg voor de winst.

Bij Noord-Ierland was Kyle Lafferty de grote man. Hij nam beide Noord-Ierse treffers, in de 33e en 38e minuut, voor zijn rekening. Berat Sadik deed pas in blessuretijd iets terug voor Finland, waar Niklas Moisander het hele duel in de achterhoede speelde.

Roemenië gaat dankzij de overwinning aan kop in poule F, met dertien punten uit vijf wedstrijden. Noord-Ierland staat tweede met een punt minder.