Oranje onder fileermes: 'Het was beroerd, zeer slecht en niet om aan te zien'
"We waren Louis van Gaal gewoon, die met bijna dezelfde ploeg derde op het WK werd"

Oranje onder fileermes: 'Het was beroerd, zeer slecht en niet om aan te zien'

30-03-2015 10:14

De vraag of het nog goed gaat komen met het Nederlands elftal tijdens deze kwalificatiereeks komt vaak terug de laatste dagen. Dat is in België ook niet onopgemerkt gebleven. Waar de Rode Duivels na de zege op Cyprus weer positief zijn, voelt men dat er in Nederland onvrede heerst. NOS-commentator Jeroen Elshoff geeft zijn analyse.

"Dat het niet goed was tegen Turkije? Dat is een understatement", zegt Elshoff in gesprek met het Belgische Sporza. "Het was beroerd en zeer slecht. Het is wonderbaarlijk dat Oranje nog een punt aan die wedstrijd heeft overgehouden. Maar hoe dat tot stand gekomen is, verdient geen schoonheidsprijs. Het was vrouwen en kinderen eerst, met uiteindelijk een gelukstreffer. Het was niet om aan te zien."

Elshoff dacht dat Hiddink 'de boel aan de praat zou krijgen'. "Maar dan zie je die wedstrijd en komt de vraag: is Hiddink de juiste man op de juiste plaats? Zeker als je zijn uitleg na de match hoort: hij was de kwaliteiten van Nederland aan het devalueren en die van Turkije aan het optillen. Dat willen wij niet horen. We waren Louis van Gaal gewoon, die met bijna dezelfde ploeg derde op het WK werd. Maar volgens Guus moeten we wennen aan het feit dat we niet heel erg goed zijn."

Hiddink zei dat Nederland 'geen Europese top is'. Elshoff kan zich daar deels in vinden. "Hij heeft een beetje gelijk, maar er is een groot verschil tussen geen Europese top zijn en niet naar een EK gaan. Als Turkije had gewonnen, dan zou de weg naar Frankrijk heel lang geweest zijn."

Volgens de commentator maakte Hiddink enkele verkeerde keuzes in de opstelling. Maar er is meer. "Hiddink is gewoon niet de trainer die het tactisch in orde krijgt zodat zijn spelers beter worden. Dat had Van Gaal wel. Hij maakte zijn spelers beter en durfde zijn systeem te veranderen. Hiddink is de man van het teamgevoel, maar dit zijn spelers die je kennelijk moet duidelijk maken wat ze echt moeten doen."