In het kort: Tunesië ontsnapt aan schorsing, bondscoach de laan uitgestuurd

In het kort: Tunesië ontsnapt aan schorsing, bondscoach de laan uitgestuurd

30-03-2015 20:05

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Tunesië ontsnapt aan uitsluiting
De Tunesische voetbalbond (TFF) heeft een dreigende schorsing voor het komende kwalificatietoernooi van de Afrika Cup kunnen afwenden. Volgens vicevoorzitter Maher Snoussi heeft zijn organisatie een akkoord bereikt met het bestuur van de Afrikaanse voetbalfederatie (CAF). Een stap van de TFF naar het internationaal sporttribunaal in Lausanne (CAS) is nu niet meer aan de orde.

De Tunesische voetbalbond moest voor 31 maart excuses aanbieden voor de incidenten begin dit jaar tijdens en na de verloren kwartfinale van de Afrika Cup tegen gastland Equatoriaal-Guinea. Spelers en stafleden van Tunesië trachtten na afloop scheidsrechter Rajindraparsad Seechurn uit Mauritanië en ook tegenstanders te molesteren en spraken openlijk beschuldigingen over omkoping uit. Het CAF schorste de arbiter voor zijn rol in de turbulente wedstrijd voor zes maanden.

Bondscoach Armenië ontslagen
Bernard Challendes is maandag opgestapt als bondscoach van Armenië. De Zwitser hield de eer aan zichzelf na de nederlaag in en tegen Albanië (2-1) in de kwalificatie voor het EK voetbal van 2016. Het Armeens elftal heeft in vier wedstrijden niet een keer gewonnen en staat in groep I op de laatste plaats met slechts één punt.

"In mijn contract staat dat we een bepaald aantal punten moeten halen in de poule om ons te kwalificeren en in het slechtste scenario zou ik mijn ontslag moeten aanbieden. Het lijkt me dus voor iedereen vrij duidelijk waarom ik vertrek'', zei Challandes op de website van de Armeense voetbalbond. Hij was sinds februari vorig jaar in dienst.

Heynckes geëerd
Jupp Heynckes is maandag door de Duitse voetbalbond (DFB) onderscheiden voor zijn grote verdiensten als trainer. De 69-jarige coach, die zijn carrière twee jaar geleden bij Bayern München beëindigde, kreeg de oeuvreprijs tijdens een feestje in Bonn uit handen van voorzitter Wolfgang Niersbach. Eerder beloonde de DFB onder anderen Udo Lattek en Otto Rehhagel op deze manier voor hun 'levenswerk'.

Heynckes boekte behalve bij Bayern ook successen in dienst van onder meer Borussia Mönchengladbach, Athletic Bilbao, Real Madrid, Benfica en Schalke 04. De trainersprijs ging voor het eerst naar een vrouw, Maren Meinert. De 41-jarige oud-international uit Duisburg leidde de nationale selectie voor voetbalsters tot 20 jaar in 2010 en 2014 naar de wereldtitel. Met het team onder 19 werd ze in de periode 2006-2011 drie keer Europees kampioen.

Akinfeev weer terug
I
gor Akinfeev mag de training dinsdag hervatten. De 28-jarige doelman van CSKA Moskou viel vrijdagavond al vlak na het begin van de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Montenegro uit na vanaf de tribune bestookt te zijn met vuurwerk. Hij liep een nekblessure op en lichte brandwonden. Volgens Viktor Onopko, de assistent-trainer van CSKA, valt de fysieke schade achteraf mee. Hij verwacht dat Akinfeev zondag in de wedstrijd tegen Zenit Sint-Petersburg kan keepen.Het duel met de Montenegrijnen in Podgorica lag geruime tijd stil en werd uiteindelijke halverwege de tweede helft na nieuwe ongeregeldheden definitief gestaakt. Er was op dat moment nog niet gescoord.

Drenthe trots op Dost

Bas Dost is de eerste Oranje-international die bij FC Emmen heeft gespeeld. Ook is hij de eerste Drent bij het Nederlands elftal sinds oud-Ajacied Peter Hoekstra (1996), meldt De Telegraaf. De spits zag bijna 26 jaar geleden het levenslicht in Deventer, maar de kersverse Oranje-aanvaller groeide op in het Drentse Coevorden. Hij begon bij CVV Gemanicus, om vervolgens in de jeugd te voetballen van FC Emmen. In de Jupiler League brak hij door om na één seizoen te vertrekken naar Heracles Almelo. Via sc Heerenveen streek hij afgelopen zomer neer bij VfL Wolfsburg, waar hij vorige maand de ene na de andere treffer maakte.

Ex-Ajacied maakt zich verkiesbaar
Oleguer gaat zijn leven mogelijk van nieuwe impulsen voorzien. De oud-verdediger van FC Barcelona en Ajax heeft zich verkiesbaar gesteld voor het burgemeesterschap van Sabadell, meldt Sport. De verkiezingen vinden plaats op 24 mei. Jaren geleden demonstreerde de Spanjaard, een uitgesproken socialist, tegen het kraakverbod in Sabadell. In 2003 deed hij mee aan een protestactie tegen de politie.

Feyenoord-trainingsveld flink beschadigd
De storm van zondag heeft de nodige schade aangericht op het trainingsveld van Feyenoord, laat RTV Rijnmond weten. Zo zijn er een aantal schermen, die pottenkijkers moeten weren, omgewaaid en beschadigd. Hoe groot de schade is, kan Feyenoord nog niet vertellen. De Rotterdammers trainen regelmatig achter de schermen. De volgende besloten training staat aankomende vrijdag op de planning. Dan bereidt de ploeg van trainer Fred Rutten zich voor op het cruciale duel met AZ.

Heracles brengt slecht nieuws 
Voetballers Mark Engberink, Michael Brouwer en Daan Rienstra moeten na dit seizoen vertrekken bij Heracles Almelo. De club maakte maandag bekend de opties in de aflopende contracten van het trio niet te lichten.De formatie uit Almelo, die strijdt tegen degradatie uit de Eredivisie, liet vorige week al weten dat de verbintenissen met Simon Cziommer en Bart Schenkeveld formeel zijn opgezegd. Dario Vujicevic blijft in elk geval tot 2017 aan de club verbonden. De optie in zijn verbintenis werd gelicht.

Griekse internationals gewond na ongeval
Drie voetballers van het nationale team van Griekenland zijn na afloop van het EK-kwalificatieduel in en tegen Hongarije gewond geraakt bij een auto-ongeluk. Ze waren op weg naar het vliegveld toen de taxi waarin ze zaten tegen een andere auto botste, zo bevestigde de Hongaarse politie maandag. Een Hongaar kwam bij het ongeval om het leven.Het Griekse consulaat bevestigde dat de spelers Evangelos Moras, Ioannis Fetfatzidis en Panagiotis Tachtzidis verwondingen hebben opgelopen aan hoofd en benen. Zij zijn in een ziekenhuis behandeld.

Rotterdammer mogelijk aan de slag in Engeland
Ricardo Moniz wordt mogelijk de nieuwe trainer van Notts County. Dat meldt BBC Radio Nottingham. De vijftigjarige oud-assistent van Martin Jol stond eerder aan het roer bij Red Bull Salzburg. Bij de club uit Salzburg schreef hij in het seizoen 2011/2012 geschiedenis door voor het eerst de dubbel te veroveren. Later was de Nederlander werkzaam als hoofdtrainer bij Ferencvaros en Lechia Gedansk. In september werd hij door 1860 Münchnen op straat gezet.