Advies voor 'lieve' Ajax-spits: Hij heeft een vrouwelijke coach nodig
"Het straffen gaat niet helpen"

Advies voor 'lieve' Ajax-spits: "Hij heeft een vrouwelijke coach nodig"

31-03-2015 11:19
1

In Groningen maakt men zich zorgen om Richairo Zivkovic. De spits verruilde vorig jaar de provincie voor het ‘hardere’ Amsterdam, maar sindsdien valt hij in het ene na het andere relletje.

Zivkovic werd afgelopen week voor de tweede keer uit de selectie van Oranje onder 19 gezet, terwijl een serieuze kans in de hoofdmacht van Ajax uitblijft. "Geen kundig iemand is aanwezig om lieve Richairo te begeleiden in de moeilijke weg naar volwassen profsporter", oordeelt basketbalcoach Anjo Mekel in gesprek met RTV Noord. "Het jongetje overschat zichzelf schromelijk, heeft lak aan alles en denkt met alles weg te komen. Geen positief vooruitzicht. Gelukkig voor hem, is het een intelligente jonge man die nog op het rechte pad kan komen. Maar het moet niet te lang duren."

Oud-topjudoka Karin Nienhuis heeft haar twijfels. "Het kan goed komen met Zivkovic maar dan moet er wel wat gebeuren. Ik denk dat hij te vroeg naar Ajax is gegaan. Qua voetbal zal het best wel goed zijn geweest maar zo te zien niet qua professionele houding. Vaak gebeurt dat wanneer je te snel echt 'topsporter' wordt. Er gebeurt dan heel veel en hoe ga je daar mee om? Het straffen gaat niet helpen. Hij heeft iemand nodig die hem kan prikkelen en hem steunt en positief benadert. Een vrouwelijke coach die respect afdwingt, mooie innovatie in het voetbal."

Zivkovic is een typische 'pain in the ass spits', merkt Kees Vlietstra op in het sportpanel van het regio-medium. "Je hebt twee categorieën spitsen. Ten eerste: de ideale schoonzonen; John Bosman, Roy Makaay, Dirk Kuyt, Klaas Jan Huntelaar en Ruud Geels. Goed, heel goed zelfs maar dodelijk saai. Richairo Zivkovic is meer een spits uit de tweede categorie: de pain in the ass spitsen. Spitsen die een aanloopje nodig hebben. Spitsen met een krasje maar wel buitencategorie: Luis Suarez, Harry Zwiers, Zlatan en George Best. 'Onze' Zivkovic kan daar zomaar bijkomen. Blijf scoren. En blijf rebels. Wel in die volgorde."