Del Bosque: 'Het was ongelooflijk, Ajax voerde een show op'
Bondscoach van Spanje was fan van oude Ajax

Del Bosque: 'Het was ongelooflijk, Ajax voerde een show op'

31-03-2015 16:00
4

Vicente del Bosque zit dinsdagavond op de bank als Spanje het opneemt tegen het Nederlands elftal. De Spaanse bondscoach bewaart goede én slechte herinneringen aan Nederland.

In een interview met NRC gaan zijn eerste herinneringen terug naar 1973. "Ik zat als jeugdspeler van Real Madrid op de tribune van het Santiago Bernabéu", begint Del Bosque. "Het was ongelooflijk wat zich daar voltrok. Ajax speelde met de broers Mühren, Rep, Keizer, Cruijff. Ze voerden een show op. Real Madrid werd in de halve finale van de Europa cup I weggespeeld."

"De bal ging zo snel rond. Dat was vernieuwend. Later heb ik als speler Cruijff nog weleens proberen te tackelen. Dat ging gewoon niet. Die vloog over je heen", aldus Del Bosque, die ook een ontboezeming doet. "Eén keer ben ik echt bang geweest in Nederland. Dat was eind jaren tachtig. Ik ging naar spelers van Ajax kijken en kwam in een voetbaltrein terecht. Alles werd gesloopt en niemand kon eruit. Man, ik stond doodsangsten uit."

Overigens keek Del Bosque afgelopen zaterdag met stijgende verbazing naar Nederland-Turkije. "In de laatste tien minuten was er niet veel meer van de Hollandse School te zien. Dat was pure wanhoop op zoek naar de gelijkmaker."