Del Bosque: Als Robben had gescoord was Nederland dan kampioen geworden?
"We hadden er geen antwoord op"

Del Bosque: "Als Robben had gescoord was Nederland dan kampioen geworden?"

31-03-2015 17:04

De oefeninterland tussen Nederland en Spanje staat voor de deur en dus gaan de gedachten terug naar de legendarische avond in Salvador. Vicente Del Bosque blikt nog een keer terug op de 1-5 tijdens het WK in Brazilië.

Het NRC confronteert de Spaanse bondscoach met de vraag wat er misging, nadat Xabi Alonso zijn ploeg op voorsprong had gezet vanaf de stip. "Dat is moeilijk uit te leggen", verzucht hij. "Eigenlijk verliep de eerste helft helemaal niet zo slecht. We hadden zelfs de 2-0 kunnen maken. Toen kwam die gelijkmaker van Robin van Persie op het allerslechtste moment."

Oranje speelde vervolgens op de counter, met veel succes. "Die diepgang in het spel van Nederland deed ons veel pijn. De spitsen werden steeds van achteruit bereikt door ballen van Daley Blind. En zelf wisten we amper druk te zetten. We hadden er geen antwoord op. Uiteindelijk hebben we dus voetballend verloren."

Del Bosque geeft toe dat hij zich geen raad wist met de tactiek van Louis van Gaal. Hij ontkent echter dat de Spanjaarden hun volk ten schande hebben gemaakt met de smadelijke nederlaag. "Nee, in dat soort dingen geloof ik helemaal niet. Net zomin als wij met de wereldtitel in 2010 voor nationale eenheid zouden hebben gezorgd. Al zal ik graag hebben dat het zo zou zijn geweest."

De wereldtitel staat niettemin goed op het palmares van de succescoach. "In een finale is alles anders. Als Robben had gescoord was Nederland dan kampioen geworden? Dat zijn stellingen die niemand kan bewijzen. We kregen wel steeds meer respect voor Nederland. Het gevoel om wereldkampioen te worden is ongelooflijk. Dat je het beste bent van meer dan tweehonderd landen."