Verbazing over matig Jong Oranje: 'Fysiek zijn we minder, harder trainen dus, ja'
Foppe de Haan was in het verleden wel succesvol met Jong Oranje

Verbazing over matig Jong Oranje: 'Fysiek zijn we minder, harder trainen dus, ja'

31-03-2015 17:15
4

Niet alleen het Nederlands elftal presteert ondermaats, ook Jong Oranje is bezig aan een dramatische reeks. Het verloor al zes keer op rij. Wat is het probleem?

Jong Oranje verloor maandag met liefst 4-1 van Jong Frankrijk. Pierre van Hooijdonk, die nog assistent-bondscoach was van Adrie Koster bij Jong Oranje, maakte mee hoe de jongelingen kwalificatie voor het EK verprutsten. "Het heeft mij de ogen wel geopend. Het lijkt wel alsof er bij de Nederlandse spelers iets ontbreekt in de tank", zegt de oud-spits in gesprek met de NOS. "Fysiek zijn we minder. Ik krijg vaak het gevoel dat het rondootje op de training naar de wedstrijd wordt gekopieerd. We vinden het leuk om degene in het midden te laten lopen, maar we vergeten waar het om gaat: doelpunten maken", is Pi-Air duidelijk.

Foppe de Haan was in het verleden wel succesvol met Jong Oranje. Hij maakte de jongelingen in 2006 en 2007 zelfs Europees kampioen. "De weerbaarheid laat te wensen over. We hebben moeite om ons aan te passen aan andere omstandigheden. Dan zijn die jongens te gauw van slag", denkt De Haan.

Van HooijdonK: "Wij hechten aan periodisering, maar ik ben toch wel heel benieuwd hoe ze dat in andere landen doen. Waarom zijn landen als Duitsland, Portugal en ook Slowakije fysiek zoveel verder? Ik wil niet klinken als de betweterige oud-prof, maar ik krijg sterk het gevoel dat de intensiteit van de trainingen terug is gegaan. Harder trainen dus, ja."