Van Gaal dankt trainerscarrière aan bijzonderheid: Nog steeds veel plezier van
"Zo moest ik ook wennen aan links rijden"

Van Gaal dankt trainerscarrière aan bijzonderheid: "Nog steeds veel plezier van"

01-04-2015 16:45

Als trainer boekte Louis van Gaal, de huidige trainer van Manchester United, diverse successen. Hij veroverde meerdere landstitels en met Ajax legde hij beslag op de Champions League. Dit valt volgens de Nederlander allemaal terug te voeren op zijn traagheid als speler.

Van Gaal was als speler te traag en daardoor kwam hij in de jaren zeventig net niet in aanmerking voor de hoofdmacht van Ajax. Voor Sparta Rotterdam heeft hij de meeste duels achter zijn naam staan, maar successen als speler in de top van Nederland en Europa bleven uit. 

"Maar door mijn traagheid moest ik steeds snel denken. Dat zorgde ervoor dat ik mij tactisch zeer goed ontwikkelde. Daar heb ik als trainer nog steeds veel plezier van", zegt hij in de documentaire Louis van Gaal: My Life. My Philosophy.

De 63-jarige coach is bezig aan zijn eerste jaar in dienst van Manchester United. Het begin verliep niet echt moeizaam. "Ik val aan in vier fases en ik verdedig in vier fases. De spelers hebben daar aan moeten wennen, net zoals ik aan het links rijden moest wennen", verklaart hij.