'Het is moeilijker Botaka te ontdekken dan te zien dat Depay een topper is'
"Spelers moeten een krasje of een smetje hebben, anders kiezen ze echt niet voor Excelsior"

'Het is moeilijker Botaka te ontdekken dan te zien dat Depay een topper is'

01-04-2015 19:11
5

Excelsior staat momenteel dertiende in de Eredivisie en doet er alles aan om het verblijf op het hoogste niveau in Nederland te verlengen. Dat doet het met leuk voetbal en spelers die zichzelf laten zien. Assistent-trainer André Hoekstra geniet in Kralingen, waar men samenwerkt en goed scout.

In totaal worden er minstens zeven duels bezocht door onder meer de trainers en directeuren. "Dat doen meer clubs, ongetwijfeld.  Maar de kunst is spelers te vinden die net niet in de picture staan, net niet in vorm zijn of zich terugvechten na een blessure. Dát is scouten", zegt Hoekstra tegenover Voetbal International. "Het is makkelijk om nu te zeggen dat Memphis Depay een topper is. Ziet iedereen. Veel moeilijker is het om Jordan Botaka te ontdekken, die het nog nergens heeft laten zien."

"Of Daryl van Mieghem, spelend in de marge bij Telstar", vervolgt Hoekstra zijn verhaal. "En wie geloofde er nog in Adil Auassar? Geweldige jongen, voegt echt iets toe. Wij hebben een neusje voor vraagtekens. Want dat is ons lot, genoegen moeten nemen met vraagtekens. Spelers moeten een krasje of een smetje hebben, anders kiezen ze echt niet voor Excelsior."

Voormalig trainer Mario Been is enthousiast over de prestaties van Excelsior, op en naast het veld. "Alles begint met een goede trainer. En die heeft Excelsior met Marinus Dijkhuizen. Hij is standvastig, stabiel, verliest nooit de realiteit uit het oog en laat zijn elftal op een realistische, maar leuke manier voetballen. Dat de selectie niet heel breed is, maakt niet uit als je - zoals in het geval van Excelsior - in een vrij vaste samenstelling kunt spelen."

"En als zo'n selectie kwaliteit heeft. Het gros van dit elftal kan hogerop", aldus Been. "Excelsior is voor spelers de ideale tussenstap. Al moeten ze dan wel één ding realiseren: zo'n fijn en ontspannen klimaat als in Kralingen zullen ze nergens meer vinden."