In het kort: Barton als wereldverbeteraar, rood-witte Arena, goals van Kuyt

In het kort: Barton als wereldverbeteraar, rood-witte Arena, goals van Kuyt

16-04-2015 23:59
4

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Barton als wereldverbeteraar
Joey Barton is een spraakmakende speler en wil nu zelfs wereldverbeteraar worden. De middenvelder wil deel gaan uitmaken van National Secular Society, omdat hij vindt dat geloof moet worden geprivatiseerd. Daar wil de voetballer van Queens Park Rangers zich dan ook hard voor maken. "Het is geweldig om de generaal van het Queens Park Rangers-middenveld aan boord te hebben", aldus Stephen Evans van de stichting.

Rood-witte Arena
De stoeltjes in de Amsterdam Arena worden met het oog op het EK 2020 vervangen door rood-witte versies. Het is een langgekoesterde wens van veel Ajacieden. Henk Markerink, algemeen directeur van de Arena, tegenover Ajax Life: "De stoeltjes raken toch echt aan vervanging toe. De kans is aanwezig dat we dit gefaseerd gaan doen en dan kan zo'n project wel twee jaar duren, maar voor 2020 is dat zeker uitgevoerd. En dan zijn ze ook echt rood-wit."

Feyenoord-aanwinst Kuyt op schot
Dirk Kuyt was donderdagavond op schot voor Fenerbahçe in de return van de kwartfinale van het bekertoernooi tegen Mersin (4-1). De toekomstige spits van Feyenoord tekende voor de eerste twee treffers van de formatie uit Istanbul. De geboren Katwijker vierde zijn rentree na een kuitblessure. Fenerbahçe won het eerste duel al met 2-1. De return werd vorige week uitgesteld wegens een aanslag op de spelersbus van de Turkse topclub, waarbij de chauffeur zwaargewond raakte. Hij is inmiddels buiten levensgevaar. Bursaspor is de tegenstander van Fenerbahçe in de halve finale van het bekertoernooi.

Heldendaden Parma uitgewist
Het noodlijdende Parma is vier punten in mindering gebracht. De club heeft volgens de Italiaanse voetbalbond niet op tijd salaris en belasting betaald. Parma moest eerder dit seizoen al drie punten inleveren wegens financieel wanbeleid. De club verraste onlangs met overwinningen op koploper Juventus en Udinese, maar kan na deze nieuwe straf degradatie nauwelijks meer ontlopen. Parma heeft nu negen punten minder dan nummer voorlaatst Cagliari. Parma kampt met een miljoenenschuld. De club stevent af op een faillissement en zal volgend seizoen wellicht als amateurclub verder gaan.

Feyenoord-huurling valt weg
FC Dordrecht strijdt voorlopig zonder Matthew Steenvoorden tegen degradatie uit de Eredivisie. De van Feyenoord gehuurde voetballer blijkt afgelopen zaterdag in de uitwedstrijd tegen NAC Breda een middenvoetsbeentje te hebben gebroken. Hij komt dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie voor de hekkensluiter. FC Dordrecht heeft vier duels voor het einde van de reguliere competitie zeven punten minder dan Go Ahead Eagles, de nummer voorlaatst van de Eredivisie.

Stevens vindt opvolger niet belangrijk
Huub Stevens laat het volstrekt koud dat de Duitse media beweren dat Alexander Zorniger al is vastgelegd hem op te volgen als trainer van VfB Stuttgart. "Dat is niet belangrijk. Ik concentreer me op de wezenlijke dingen. Ik richt me op de volgende tegenstander", zei de Nederlandse coach donderdag. Stevens, opnieuw aangetrokken om VfB in de eerste Bundesliga te houden, bestreed dat hij met de clubleiding heeft gesproken over zijn afscheid na afloop van de competitie. "Ik voel me prima. Dat was vorig seizoen anders. Toen was ik echt moe." Stevens behoedde Stuttgart vorig jaar ook al voor degradatie. Na gedane zaken stapte hij op. Verschillende kranten meldden dat Zorniger een contract voor drie jaar is overeengekomen met Stuttgart. Hij werd in februari ontslagen bij RB Leipzig.

Hoffenheim door met trainer
Coach Markus Gisdol heeft donderdag bij 1899 Hoffenheim een nieuw contract ondertekend. De 45-jarige Duitser tekende tot medio 2018 bij. Hij is sinds april 2013 in functie. In zijn eerste werkmaanden bij Hoffenheim voorkwam Gisdol degradatie. Zijn ploeg staat nu zevende in de Bundesliga. Zaterdag komt landskampioen Bayern München op bezoek.

Braziliaan na één dag teruggehaald
De Braziliaanse oud-international Zé Maria is deze week monter aan de slag gegaan als trainer van de Roemeense club Ceahlaul Piatra Neamt, alsof er niets is gebeurd. De 41-jarige Zuid-Amerikaan was 24 uur eerder echter nog ontslagen door de flamboyante eigenaar Angelo Massone. "Na een gesprek met de spelers heb ik besloten om de technische staf een herkansing te geven", liet de Italiaanse advocaat onverstoorbaar weten. Zé Maria is sinds januari in dienst van de nummer vijftien van de ranglijst. De oud-speler van Internazionale en Parma is dit seizoen de derde coach van Ceahlaul. Na een reeks van teleurstellende resultaten wilde zijn baas ook al weer van hem af, maar de spelers voorkwamen het vroegtijdige vertrek van de 25-voudige international. De Roemeense voetbalbond schorste Massone woensdag voor twee maanden nadat hij tijdens een thuiswedstrijd het veld was opgelopen om een scheidsrechter op zijn vermeende fouten te wijzen.

Wenger begrijpt er niets van
De concurrentiestrijd op sportgebied tussen de Britse tv-stations van de BBC en Sky Sports levert zaterdag een 'botsing' van twee aantrekkelijke voetbalwedstrijden op. Arsenal en Reading beginnen om 18.20 uur op Wembley aan de halve finale in de befaamde FA Cup, die door de BBC wordt uitgezonden. Tien minuten later trappen Chelsea en Manchester United op Sky Sports af voor de topper in de Premier League. Beide duels worden wereldwijd in ruim 150 landen uitgezonden. De rechthebbende tv-stations mogen het tijdstip van de betreffende wedstrijden mede bepalen. "Ik ben ook een beetje verbaasd dat deze twee wedstrijden van groot kaliber op hetzelfde moment worden gespeeld", liet coach Arsène Wenger van Arsenal donderdag weten. "De tv-stations betalen veel geld voor het voetbal. Dan is het raar als ze tegenstrijdige belangen hebben bij twee krakers. Ik begrijp het niet. Zowel de FA Cup als de Premier League verdient een betere planning."