Belg heeft spijt van vertrek bij Ajax: Ik zat er goed, ik was er graag
"Ik had een gesprek met Ronald Koeman en Louis van Gaal"

Belg heeft spijt van vertrek bij Ajax: "Ik zat er goed, ik was er graag"

17-04-2015 12:18
4

Jelle van Damme speelde als jong talent bij Ajax, maar koos na drie jaar voor een vertrek uit Amsterdam. In retrospectief heeft de Belgische verdediger daar spijt van.

Van Damme maakte tussen 2001 en 2004 deel uit van de Ajax-hoofdmacht, maar moest concurreren met Maxwell. Een basisplaats zat er daardoor lang niet altijd in. Na drie jaar koos hij voor een transfer naar Southampton en dat had hij naar eigen zeggen beter niet kunnen doen.

Wedden

Meer odds

"Ik had langer bij Ajax moeten blijven. Ik zat er goed, ik was er graag, en gezien mijn leeftijd speelde ik er best genoeg minuten", vertelt Van Damme aan Het Laatste Nieuws. 'Maar het was de periode dat je basisspeler moest zijn bij je club om bij de Rode Duivels te spelen. Onbewust heb ik mezelf onder druk gezet om een ploeg te vinden waar ik onbetwiste basisspeler was."

"Ik had een gesprek met Ronald Koeman en Louis van Gaal, trainer en technisch directeur bij Ajax, en die zeiden dat ze me graag wilden houden, maar dat ze met Maxwell natuurlijk een tweede goeie linksachter hadden", vervolgt Van Damme.

"Toen maakten we de afspraak: als Maxwell vertrekt, blijf ik, anders zouden ze meewerken aan een transfer. Maxwell bleef en ik ben naar Southampton gegaan. Een paar weken later scheurde Maxwell alles van zijn knie en hij was negen maanden out. Dus eigenlijk maakte ik een carrièrekeuze in functie van de nationale ploeg, die toen en in de jaren erna niet veel heeft voorgesteld."

De inmiddels 31-jarige Van Damme speelde n Ajax en Southampton voor Werder Bremen, Anderlecht en Wolverhampton Wanderers. In 2010 streek hij neer bij Standard Luik, waar hij een vaste waarde is.