De Tien: redenen waarom PSV eindelijk weer kampioen werd

De Tien: redenen waarom PSV eindelijk weer kampioen werd

20-04-2015 10:10
13

PSV is officieel kampioen. Na zeven jaren waarin geen titel werd behaald, is er eindelijk weer reden tot groot feest. Welke factoren kunnen een rol hebben gespeeld in het kampioenschap van PSV? Onderstaand tien suggesties. 

10. De rol van Toon Gerbrands
Toon Gerbrands was verantwoordelijk voor het injecteren van 'topsportmentaliteit' bij PSV. Gerbrands versterkte de relaties binnen alle geledingen van PSV en loste het conflict tussen zijn voorganger Tiny Sanders en Harry van Raaij op.

9. De tactiek van Phillip Cocu
Phillip Cocu kreeg vorig seizoen nog de nodige kritiek te verwerken over zijn trainerscapaciteiten, maar is dit seizoen gegroeid als trainer die het tactisch goed heeft neergezet. In de Amsterdam Arena werd Ajax, bijvoorbeeld, met 1-3 verslagen dankzij een goed uitgevoerde countertactiek. 

8. De onvoorwaardelijke steun van de fans
In 2013 beleefde PSV een dieptepunt door in eigen huis met 2-6 te verliezen van Vitesse. Het was een slechte periode voor de Eindhovenaren, maar op de steun van de fans kon altijd worden gerekend. Ook dit seizoen was de steun groot, met onder meer een mooie sfeeractie voor Andrés Guardado. Al met al voor PSV een extra grote drijfveer om dit seizoen het publiek te trakteren op een landstitel. 

7. Het snakken naar een prijs
Het laatste kampioenschap van PSV dateerde van het seizoen 2007/08. De honger naar een nieuwe titel was groot en vormde een extra drijfveer voor de mannen van Cocu om altijd tot het gaatje te gaan.  

6. Het beleid van Marcel Brands
Marcel Brands was dit seizoen van doorslaggevende betekenis met het aankopen van Luuk de Jong en Andrés Guardado. Na een moeilijke beginfase vond De Jong steeds makkelijker het doel, terwijl Guardado zich ontpopte tot de bikkel op het middenveld. Brands stelde een kampioenswaardige selectie samen.

5. Een mentaal sterke bank
Daar waar spelers nog wel eens willen zeuren als zij op de bank moeten plaatsnemen, was daar dit seizoen geen sprake van bij PSV. Elke speler kende zijn rol en legde zich daarbij neer.

4. Het aanblijven van Wijnaldum en Depay
Georginio Wijnaldum en Memphis Depay waren dit seizoen de sleutelspelers bij PSV. Het had volledig anders kunnen lopen als deze spelers, na een goed WK met Oranje in Brazilië, aan het begin van het seizoen waren vertrokken. Het aanblijven van deze spelers was een mentale steun voor de gehele spelersgroep.

3. Een stabiele defensie
Jeroen Zoet hield twaalf keer de nul in dertig competitiewedstrijden. De defensie van PSV incasseerde slechts 27 tegentreffers. Ook de rol van Jeffrey Bruma en Karim Rekik is dit seizoen groter dan verwacht.

2. De assists van Jetro Willems
Jetro Willems ontpopte zich tot assistkoning. De assists van Willems, twaalf in totaal, hebben de Eindhovenaren de nodige punten opgeleverd. Ook in de kampioenswedstrijd sloeg hij weer toe met een piekfijne voorzet op De Jong.  

1. De doelpunten en acties van Depay
Memphis Depay verkeert dit seizoen in bloedvorm voor PSV. De aanvaller scoorde twintig keer in de competitie en liet zich gelden met snelle en onberekenbare acties.