'Pijnlijke wending in Duitse zaak rond matchfixing: Gözübüyük manipuleerde'
Gözübüyük schuldig?

'Pijnlijke wending in Duitse zaak rond matchfixing: Gözübüyük manipuleerde'

18-04-2015 07:29
18

Serdar Gözübüyük wordt genoemd in een grote Duitse strafzaak rond matchfixing. Dat schrijft De Volkskrant zaterdag. De krant heeft naar eigen zeggen de beschikking over documenten uit het strafdossier.

De Nederlandse scheidsrechter is volgens Paul R., de hoofdrolspeler in een grote matchfixingzaak, betrokken bij het manipuleren van wedstrijden. Wat de rol van de arbiter is geweest, is vooralsnog echter onduidelijk.

Wel is duidelijk dat er in 2009 grote geldbedragen zijn ingezet bij de wedstrijden Veendam – Helmond Sport (0-0) en Fortuna Sittard – Cambuur (1-2). Bij beide wedstrijden was Gözübüyük de scheidsrechter.

Illegale gokpraktijken
De Duitse verhoorders denken dat Paul R. meer weet en vermoeden dat hij persoonlijk contact heeft gehad met Gözübüyük. Zo zouden ze elkaar hebben gezien in het clubhuis van Young Boys, dat in 2011 zelfs werd gesloten vanwege illegale gokpraktijken.

Paul R. laat weten dat Daniël van 't H., een van zijn handlangers, wel contact heeft gehad met Gözübüyük, via een Turkse gokker. "Er waren twee of drie wedstrijden die ik van Danny kreeg, waarvan ik wist dat die gemanipuleerd waren. De persoon die bij Danny dat hoge bedrag inzette, had contact met die scheidsrechter", aldus Paul R.

Reactie KNVB
De bevindingen van De Volkskrant leiden in Zeist nog niet tot consequenties. "Voor de KNVB staat de integriteit van scheidsrechter Serdar Gözübüyük niet ter discussie", aldus de bond.

Hoewel Gözübüyük laat weten geschokt te zijn dat zijn naam in verband wordt gebracht door iemand die hij naar eigen zeggen niet kent, weet Paul R. wel beter. "Ich bin sicher, dass dieser Schiedsrichter krumm ist."