Fikse aantijgingen over matchfixing hebben geen gevolgen voor kampioensduel PSV
Gözübüyük genoemd als betrokkene bij matchfixing

Fikse aantijgingen over matchfixing hebben geen gevolgen voor kampioensduel PSV

18-04-2015 09:02

De Nederlandse topscheidsrechter Serdar Gözübüyük zou betrokken zijn bij matchfixing. Het heeft echter geen gevolgen voor zijn aanstelling van zaterdagavond. Dan fluit Gözübüyük nota bene de kampioenswedstrijd tussen PSV en sc Heerenveen.

Gözübüyük ontkent alles. "Voor de zekerheid zeg ik het één keer: ik ben zuiver. (..) Ik ben geschokt dat mijn naam in dit verband wordt genoemd door iemand die ik niet ken en dat het voor zo iemand zo makkelijk is iemand publiekelijk imagoschade toe te brengen", schrijft hij in een verklaring aan de krant.

De beschuldiging over de talentvolle scheidsrechter zal worden besproken tijdens de openbare rechtszaak tegen de Nederlandse verdachte, die dinsdag begint in Bochum. De verdachte is volgens de Duitsers een hoofdrolspeler in een grote matchfixingzaak. In de hoop op strafvermindering is hij gaan praten met justitie. Het is vooralsnog onduidelijk wat de precieze rol van Gözübüyük in beide genoemde duels zou zijn geweest. De scheidsrechter raakte in 2011 eerder in opspraak na anonieme beschuldigingen over nachtelijke pokersessies met eredivisiespelers. Die zaak liep met een sisser af omdat betrokkenen ontkenden.

KNVB schrapt naam niet
De KNVB ziet geen reden om aan de integriteit van Gözübüyük te twijfelen. "Wij betreuren dat een verdachte in hechtenis, over wiens betrouwbaarheid geen duidelijkheid bestaat, met deze uitlatingen een dusdanig podium krijgt", stel de bond. "Het risico darvan is dat Gözübüyük publiekelijk veroordeeld wordt zonder dat daar een feitelijke onderbouwing voor is." De KNVB benadrukt dat het van politie, justitie en het Openbaar Ministerie geen signaal over Gözübüyük in relatie tot het manipuleren van wedstrijden heeft gekregen. Gözübüyük fluit zaterdagavond de mogelijke kampioenswedstrijd van PSV tegen sc Heerenveen. (ANP)