Rapport van kampioen PSV: Narsingh valt uit de toon, Guardado absolute uitblinker
Middenvelder Guardado beste PSV'er, Narsingh krijgt als enige een onvoldoende

Rapport van kampioen PSV: Narsingh valt uit de toon, Guardado absolute uitblinker

19-04-2015 00:10
8

PSV heeft Ajax afgelost als kampioen van Nederland. De Eindhovenaren bleken dit seizoen de beste in de Eredivisie. Met een vrije vaste basisformatie lukte het trainer Phillip Cocu om zijn eerste landstitel als trainer te pakken. Hoe goed deed PSV het eigenlijk? VoetbalPrimeur maakt rapport op.

Jeroen Zoet - 6,5: Speelde alle competitieduels bij de ploeg die de minst gepasseerde defensie van de Eredivisie heeft (voor speelronde 31 samen met Ajax). Krijgt vaak het verwijt dat hij de uitstraling mist om een absolute topper te worden, maar stond zijn mannetje dit seizoen. Ging een aantal keer de fout in, maar stond er ook een aantal keer met cruciale reddingen. De goalie kan terugkijken op een goed seizoen, hij heeft een basis gelegd voor de toekomst.

Santiago Arias - 6,5: Door blessures kwam Arias lang niet altijd in actie. Hij speelde echter wel meer duels dan vervanger Joshua Brenet. In de minuten die hij kreeg liet de Colombiaan ook zien beter te zijn. Verdedigend, maar ook aanvallend. Een verdediger die soms lijkt twijfelend overkomt, maar ook een verdediger die je als voorhoedespeler meerdere keren af moet schudden om er echt vanaf te zijn. Kan terugkijken op een degelijk kampioensjaar.

Karim Rekik - 6,5: De van Manchester City gehuurde verdediger speelde dit seizoen een stuk beter dan een jaar eerder. Ondanks de leeftijd van twintig jaar, straalt hij uit een volwassen verdediger met veel ervaring te zijn. Ging een aantal keer verdedigend in de fout, maar liet ook zeker zien dat er nog veel rek in zit. Maakte tijdens dit seizoen stappen, als onbetwiste basisspeler.

Jeffrey Bruma - 6,5: Maakt net als Rekik - zijn collega in het hart van de PSV-defensie - stappen. Speelde een degelijk seizoen, waarin hij minder fouten maakte dan in voorgaande jaren. Bruma, bij Cocu één van de eerste namen die op het wedstrijdformulier komt te staan, speelt met zelfvertrouwen. Hij was dit seizoen tijdens sommige wedstrijden echter ook 'afwezig'. Slippertjes hadden niet altijd gevolgen, waardoor hij een aantal keer opgelucht adem kon halen.

Jetro Willems - 7: Ook dit seizoen heeft hij niet iedereen kunnen overtuigen van zijn verdedigende kwaliteiten, aanvallend gezien lukte dat wel. De linksback maakte indruk met zijn vele goede voorzetten. Hij was als verdediger bij veel PSV-doelpunten betrokken. Dat het aantal kaarten dat hij dit seizoen kreeg bijna even hoog ligt als het aantal assists dat hij gaf, is een punt waar hij aan moet werken.

Andres Guardado - 8: Het aantrekken van de Mexicaan was een meesterzet van PSV. De ervaren middenvelder voelde zich snel thuis in Eindhoven en was een enorm belangrijke kracht binnen de ploeg van Cocu. Speler die er altijd stond op momenten dat het moest, een voorbeeld voor zijn ploeggenoten. Zonder aanvoerdersband om de arm toch een duidelijke leider van de kampioen.

Georginio Wijnaldum - 7,5: Bleef nog een jaar in Eindhoven omdat hij kampioen van Nederland wilde worden. Vertrekken met een kampioenschap op zak, dat was het doel van Wijnaldum. Die drive was het hele seizoen zichtbaar bij de aanvoerder. Naast zijn voetbalkwaliteiten toonde de aanvallend ingestelde middenvelder ook een enorm aanstekelijke drive. Zijn mentaliteit en bereidheid om te werken en meters te maken voor de ploeg staan mede aan de basis van de 22ste landstitel van PSV.

Adam Maher - 6: De middenvelder, die nog altijd pas 21 jaar is, speelde een degelijk seizoen in het shirt van PSV. In de middenlinie staat Maher nog in de schaduw van Guardado en Wijnaldum, maar hij toonde deze voetbaljaargang in ieder geval regelmatig de klasse die hem de transfer van AZ naar PSV opleverde.

Luciano Narsingh - 5: Maakte voor zijn komst naar PSV grote indruk bij sc Heerenveen, maar heeft zijn status nog niet waar kunnen maken in Eindhoven. Ook dit seizoen niet. Blijft met vijf goals ruim achter op alle andere aanvallend ingestelde spelers van de landskampioen. Maakte vooral te weinig gebruik van zijn snelheid.

Luuk de Jong - 7,5: Kwam als nieuwe spits binnen in Eindhoven en speelde een belangrijke rol in het winnen van de titel. Is qua techniek geen Depay en qua snelheid geen Narsingh, maar de spits kent zijn eigen kwaliteiten en maakt daar goed gebruik van. Was bij veel belangrijke doelpunten betrokken. Leuke bijkomstigheid is dat de spits voor de familie De Jong zorgt voor titel zes op rij. Hij werd in 2010 kampioen met FC Twente, broer Siem won vervolgens vier titels met Ajax.

Memphis Depay - 7: Kende een fantastische eerste seizoenshelft, maar was sinds de winterstop op zoek naar zijn absolute topvorm. Als hij zijn vorm van de eerste maanden had door kunnen trekken, was hij de absolute ster van dit PSV geweest. Dat lukte echter niet, sinds de winterpauze leverde hij als buitenspeler bijvoorbeeld geen enkele assist. Desondanks klaar voor een volgende stap, in een nieuwe omgeving en bij een grotere club.