Verrassend oordeel over PSV: verdediging grote kracht, Depay vervangbaar
"PSV hoeft alleen Feyenoord voor zich te dulden"

Verrassend oordeel over PSV: verdediging grote kracht, Depay vervangbaar

20-04-2015 12:22
6

Georginio Wijnaldum, Memphis Depay, Andrés Guardado en Luuk de Jong worden vaak genoemd als de belangrijkste spelers in het kampioensteam van PSV. De verdediging verdient echter de grootste complimenten.

Dat stelt data-analist Tijs Rokers in gesprek met de NOS. De kracht van de Eindhovenaren lag dit seizoen vooral achterin, zo wijzen de statistieken uit. "Als de tegenstander een schotpoging waagt, wordt deze in 31 procent van de gevallen door een verdediger van PSV geblokt. Dat is verreweg het hoogste gemiddelde van de Eredivisie-clubs, aangezien de nummer twee met 24 procent volgt. Daar ligt hun grote kracht."

Ook in de aanval wordt de Eindhovense dominantie duidelijk. "PSV hoeft alleen Feyenoord voor zich te dulden met het aantal schoten binnen de zestien (343). Belangrijk, want dat is een indicatie dat ze dicht bij de keeper komen." De spelers zouden alleen nog secuurder met de kansen kunnen omspringen. "Maar ook daar hoeft de club zich niet zoveel zorgen om te maken, omdat het toch veel kansen blijft creëren."

Rokers trekt de conclusie dat Memphis Depay beter vervangbaar is dan de verdedigers. "Hij krijgt veel kansen, omdat andere spelers hem die mogelijkheid gunnen. Maar op die plek krijgt een andere speler net zoveel kansen, die zou dat ook moeten kunnen. Het is vooral belangrijk dat de verdediging bij elkaar blijft."