Verwarring bij Ajax: Vloekt met de weg die de club vanaf 2011 is ingeslagen
"Dus politici in plaats van voetballers, twee uitersten"

Verwarring bij Ajax: "Vloekt met de weg die de club vanaf 2011 is ingeslagen"

22-04-2015 07:11
12

De komende aanstelling van Roger van Boxtel zorgt voor vraagtekens in Amsterdam. Enkele jaren geleden begon in Amsterdam de 'fluwelen revolutie', daarbij kwamen voormalig voetballers op belangrijke plekken binnen een club te zitten. Met Van Boxtel stapt Ajax daar ineens vanaf en kiest het voor een politiek persoon.

"De verwarring binnen Ajax is groot", schrijft Jaap de Groot in zijn column in De Telegraaf. "De prangende vraag is dan ook wat het verhaal achter de komende aanstelling van Van Boxtel is. Omdat zijn benoeming als algemeen directeur haaks staat op het proces dat binnen het profvoetbal gaande is. Een evolutie die vier jaar geleden uitgerekend bij Ajax is begonnen."

Juist in een fase waarin het 'voetbal' ter discussie staat, komt bij Ajax de leiding in handen van Van Boxtel en Hans Wijers. "Dus politici in plaats van voetballers. Twee uitersten. Uitgekeken wordt nu al naar de onderbouwing van dit besluit, die vloekt met de weg die de club vanaf 2011 is ingeslagen. Bovendien appelleert het niet aan de problemen waar Ajax mee kampt."

Huidig directeur Michael Kinsbergen sloot 'fenomenale sponsorcontracten', maar kreeg het niet voor elkaar de spanning binnen het voetbalgedeelte weg te nemen. "In dit verband kan aan twee oplossingen worden gedacht. Kinsbergen blijft verantwoordelijk voor het commerciële deel en krijgt naast zich iemand met autoriteit op technisch gebied. De tweede optie is Kinsbergen te vervangen door een algemeen directeur die zwaarder op het technische deel van de club leunt."

"Het is duidelijk dat Van Boxtel aan geen van de twee opties voldoet. Dus wat steekt hier achter? Één ding is wel duidelijk: dit heeft Cruijff nooit zo bedoeld", aldus De Groot.