In het kort: Inter helpt Juventus en De Vrij, Anderlecht kent geen genade

25-04-2015 22:54
1

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Inter helpt Juve en Lazio
Internazionale heeft Juventus zaterdag een goede dienst bewezen door AS Roma te verslaan. De Milanezen zegevierden op eigen veld met 2-1. Juventus kan daardoor zondag kampioen worden. Dan moet de ploeg uit Turijn zelf de stadsderby tegen Torino winnen en hopen dat Lazio verliest van Chievo Verona. Inter kwam na een kwartier spelen op voorsprong via Rodrigo Palacio. Radja Nainggolan leek na iets meer dan een uur een punt voor de Romeinen te redden, maar twee minuten voor tijd zorgde Mauro Icardi toch nog voor de overwinning van de thuisploeg: 2-1. Juventus heeft 73 punten na 31 wedstrijden. Roma staat derde met 58 punten uit 32 duels. Lazio is tweede met 58 punten, maar uit 31 gespeelde wedstrijden.

Anderlecht kent geen genade
Anderlecht heeft zaterdag flink uitgehaald tegen Kortrijk. De Brusselaars wonnen op eigen veld het play-offduel in de kampioenspoule met liefst 5-1. Door die zege herstelt Anderlecht zich van twee nederlagen op rij in de strijd om de landstitel. Olivier Deschacht zette Anderlecht met doelpunten in de 17e en 24e minuut al snel op een 2-0-voorsprong. Kortrijk kwam nog terug tot 2-1 via oud-RKC'er Teddy Chevalier, maar Youri Tielemans zorgde dat Anderlecht toch met een marge van twee de rust in ging. Aleksandar Mitrovic en Andy Najar tilden de stand in de tweede helft naar 5-1. Robert Klaasen viel in de tweede helft in bij Kortrijk. Bram Nuytinck zat niet bij de selectie van Anderlecht door knieklachten. Anderlecht komt door de zege op 35 punten na vier wedstrijden in de play-offs, goed voor de derde plek. Club Brugge (37) en AA Gent (35) staan daar nog boven en hebben drie duels gespeeld. Zij spelen zondag tegen elkaar.

Dieptepunt voor Ajax-product
Middenvelder Joeri de Kamps van NAC Breda heeft zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo een twijfelachtig record in de eredivisie geëvenaard. De 23-jarige speler incasseerde in de 25e minuut de gele kaart voor een stevige overtreding. Het was dit seizoen zijn twaalfde 'prent' in de eredivisie. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Guy Ramos, die als speler van RKC Waalwijk in het seizoen 2011-2012 in de hoogste afdeling op twaalf gele kaarten eindigde. De bestrafte charge van De Kamps had nogal wat gevolgen. Uit de toegekende vrije trap bracht Ramon Zomer de stand in het degradatieduel op 0-2. De Kamps werd kort daarna door coach Robert Maaskant gewisseld. De oud-Ajacied is voor de eerstvolgende uitwedstrijd tegen AZ automatisch geschorst.

City met schrik vrij
Manchester City heeft zaterdag op het nippertje duur puntenverlies voorkomen in de strijd om de tickets voor de Champions League. De regerend kampioen van Engeland verspeelde in eigen stadion tegen Aston Villa een voorsprong van 2-0, maar won alsnog dankzij een doelpunt in de 89e minuut van Fernandinho: 3-2. Daarmee legde Manchester City de druk weer bij Arsenal en Manchester United, de twee clubs die ook strijden om de tickets voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Arsenal ontvangt zondag koploper Chelsea, Louis van Gaal gaat met ManUnited op bezoek bij Everton.

Sergio Agüero bracht de thuisclub al na twee minuten aan de leiding, met zijn 21e doelpunt van het seizoen. Aleksandar Kolarov verdubbelde de voorsprong halverwege de tweede helft uit een vrije trap. Dankzij Tom Cleverley en Carlos Sánchez leek de bezoekende ploeg van Leandro Bacuna en Ron Vlaar nog een punt te pakken, maar Fernandinho zorgde ervoor dat City met de schrik vrijkwam.

Standard zakt in play-offs
Standard Luik lijkt genoegen te moeten nemen met een bijrol in play-off 1, de strijd om de Belgische voetbaltitel. De ploeg verloor zaterdag met 1-0 bij Charleroi, dat Standard daardoor naar de laatste plaats drukte op de ranglijst. De ploeg uit Luik heeft dertig punten, koploper Club Brugge kan bij winst zondag op AA Gent op veertig punten komen. Het enige doelpunt viel vijf minuten voor rust en kwam op naam van Clément Tainmont. Charleroi heeft nu 32 punten.

Kuyt verliest punten met Fenerbahçe
Dirk Kuyt heeft zaterdag met Fenerbahçe punten verspeeld in de strijd om de Turkse titel. De regerend kampioen stond bij Eskisehirspor lang met 1-0 voor door een eigen doelpunt van Mustafa Yumlu, maar Emre Güral maakte tien minuten voor tijd gelijk: 1-1. Kuyt deed als invaller de laatste twintig minuten mee. De aanstaande spits van Feyenoord raakte vorige week geblesseerd in de warming-up voor het gewonnen duel met Bursaspor, maar was op tijd hersteld om tegen Eskisehirspor weer speelminuten te maken. Kuyt kon Fenerbahçe echter niet aan een overwinning helpen. De ploeg uit Istanbul gaat met 60 punten uit 28 wedstrijden nog wel aan kop in de Süper Lig, maar weet dat Besiktas en Galatasaray op de loer liggen. Beide clubs hebben twee punten minder en komen deze speelronde nog in actie. Ryan Babel droeg met een doelpunt bij aan de overwinning van Kasimpasa bij Çaykur Rizespor (1-3).

Milan verliest zicht op Europees voetbal
AC Milan dreigt Europees voetbal te moeten missen. De Milanezen verloren zaterdag ook van Udinese. Giampiero Pinzi maakte na 58 minuten de openingstreffer namens de thuisploeg Udinese. Zeventien minuten later trof ook Emmanuel Agyemang-Badu doel. Een late treffer van Giampaolo Pazzini kon Milan niet meer redden. Milan staat nu zeven punten achter Sampdoria, dat een wedstrijd minder heeft gespeeld, en virtueel wél Europees mag spelen.

Atlético doet wat het moet doen
Atlético Madrid heeft in de Spaanse competitie goede zaken gedaan in de strijd om de Champions League-tickets. De club zette in eigen stadion Elche met 3-0 opzij.In de eerste helft wist geen van beide ploegen het net te vinden. Atlético-spits Fernando Torres ging in de 25e minuut als eerste op de bon bij scheidsrechter Gómez. Vlak na rust viel bij de Madrilenen de Braziliaanse verdediger Guilherme Siqueira na een onfortuinlijke glijpartij geblesseerd uit. Niet veel later opende Atlético alsnog de score. Antoine Griezmann profiteerde van een halfslachtige redding van voormalig PSV-keeper Przemyslaw Tyton en tikte de bal eenvoudig binnen. In de 63e minuut ging diezelfde Tyton in de fout bij een afstandsschot van Raúl García: 2-0. Griezmann tekende vervolgens in de 77e minuut voor zijn tweede treffer.

Jeugdspeler Ajax na straf captain
Samet Bulut is, na zijn straf vanwege het veelbesproken incident rond een politieagente in burger, direct aanvoerder geworden van Ajax A2. Dat meldt Mike Verweij, Ajax-watcher van De Telegraaf. Dat mag op zijn minst opvallend worden genoemd. Bulut werd na aanleiding van het incident voor een maand geschorst.

Bale en Benzema fit genoeg
Trainer Carlo Ancelotti van Real Madrid rekent tijdens de halve finales van de Champions League tegen Juventus op Gareth Bale en Karim Benzema. De twee aanvallers misten woensdag de gewonnen return in de kwartfinale tegen Atlético Madrid (1-0) vanwege blessures. Bale heeft last van zijn kuit, Benzema van zijn rechterknie.

Ancelotti verwacht dat de vleugelspeler uit Wales en de Franse spits over ruim een week hersteld zijn. Bale kan mogelijk op 2 mei in de competitiewedstrijd tegen Sevilla al zijn rentree maken, Benzema is volgens de Italiaanse trainer op tijd fit voor het eerste duel met Juventus op 5 mei. De Koninklijke gaat dan op bezoek in Turijn, acht dagen later volgt de return in de Spaanse hoofdstad.

PSG maakt gehakt van Lille
Paris Saint-Germain ondervindt vooralsnog weinig hinder van de gedwongen absentie van Zlatan Ibrahimovic. De Zweedse spits zat zaterdag tegen Lille zijn tweede van drie competitiewedstrijden schorsing uit. Hij zag zijn ploeg, koploper in de Ligue 1, met liefst 6-1 winnen van middenmoter Lille. PSG stond na een half uur al met 3-0 voor, door treffers van Maxwell, Edinson Cavani en Ezequiel Lavezzi. Vlak daarna raakte de ploeg wel doelman Salvatore Sirigu kwijt met een enkelblessure. Nog voor rust maakte Lavezzi er 4-0 van. Serge Aurier was toen ook al geblesseerd uitgevallen. Hij werd vervangen door Gregory van der Wiel.

Lille deed via Marko Basa na een uur spelen nog wel wat terug, maar toen Sebastien Corchia een kwartier later een strafschop veroorzaakte en daarvoor rood kreeg, was het verzet gebroken. Cavani benutte de penalty, waarna Lavezzi met zijn derde van de avond de eindstand bepaalde op 6-1.Door de zege komt PSG op 68 punten na 33 wedstrijden, drie punten meer dan nummer twee Olympique Lyon.

Watford promoveert naar Premier League
Watford speelt komend seizoen weer in de Premier League. De ploeg promoveerde zaterdag naar het hoogste niveau van Engeland. Watford, met voormalig PSV-goalie Heurelho da Silva Gomes onder de lat, weet voor de vierde keer naar het hoogste niveau te prommoveren. Dat gebeurde eerder in 1982, 1999 en 2006. De laatste twee keer degradeerde het direct weer naar het Championship. Watford won zelf vroeg op de middag van Brighton (2-0), daarna moest het afwachten. Middlesbrough moest verliezen en Norwich City mocht niet winnen, dan was promotie een feit. Fulham won met 4-3 van Middlesbrough, Norwich City kwam op bezoek bij Rotherham niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Fer maakt rentree
Leroy Fer heeft na 2,5 maand blessureleed zijn rentree gemaakt in de Premier League. De Nederlandse middenvelder kwam zaterdag in de thuiswedstrijd van Queens Park Rangers tegen West Ham United als invaller binnen de lijnen. Ruim twintig minuten voor het laatste fluitsginaal kwam Fer in het veld, invloed op de uitslag had het niet. Het stond 0-0 en het bleef 0-0. QPR staat momenteel negentiende in de Premier League. Fer wacht met zijn ploeg nog een zware strijd om degradatie te ontlopen, het veilige Leicester City staat vier punten voor en heeft een duel minder gespeeld.