Dolle vreugde bij Heracles in 'hol van de leeuw' na enorme missers van concurrent
Darri en Linssen weer belangrijk

25-04-2015 21:42

Heracles Almelo is zo goed als zeker van behoud in de eredivisie. De Tukkers wonnen zaterdag het cruciale duel bij NAC Breda met 3-1. Daardoor liep de marge met de nummer zestien op tot zes punten en een veel beter doelsaldo, met nog twee wedstrijden te spelen. Voor NAC daarentegen komen de play-offs om promotie/degradatie steeds dichterbij.

Het degradatieduel in het uitverkochte stadion, dat vrijdag na nader onderzoek voorlopig veilig werd verklaard, schoot vanaf de aftrap alle kanten op. De spectaculaire beginfase gaf de bedoelingen van beide teams duidelijk aan: verliezen was geen optie, een gelijkspel was niet genoeg, kortom er moest en er zou worden gewonnen.

Het opportunisme was bij NAC Breda het grootst. Daar waar Heracles af en toe nog koos voor een gedoseerde opbouw, trachtte de thuisploeg zo snel mogelijk het vijandelijke doel op te zoeken. In alle aanvalsdrang schoot de defensieve organisatie schromelijk tekort. Na ruim een kwartier kreeg Bryan Linssen van linksback Kenny van der Weg te veel ruimte. Vanuit een moeilijke hoek schoot de uitblinkende vleugelspits raak, met dank aan de mistastende doelman Jelle ten Rouwelaar, 0-1.

Met verhoogde energie ging NAC op jacht naar de gelijkmaker. Kort nadat doelman Bram Castro linksbuiten Adnane Tighadouini van scoren had afgehouden, kreeg middenvelder Joeri de Kamps de gele kaart voor een stevige overtreding. Het was dit seizoen zijn twaalfde boeking, waarmee hij het diepterecord van Guy Ramos (RKC Waalwijk) van drie jaar geleden evenaarde. Uit de toegekende vrije trap trof Ramon Zomer doel met een subtiele kopbal: 0-2.

Met een extra spits (Guyon Fernandez voor De Kamps) koos NAC-trainer Robert Maaskant nog voor de rust voor een alles-of-niets tactiek. Die riskante speelwijze leverde een snelle serie kansen op waaruit alleen de kopsterke Mats Seuntjens tot scoren kwam (1-2).

Ook na de pauze was Heracles de beter voetballende ploeg, maar toonde het fanatiek aangemoedigde NAC de meeste wilskracht. Uit een prachtige aanval besliste invaller Jaroslav Navratil het meeslepende duel, waarin beide ploegen na de rust nog vele kansen misten, in de 71e minuut: 1-3. (ANP)