In het kort: titelstrijd in Frankrijk erg spannend, ruziënde heethoofden in Portugal

26-04-2015 23:10
9

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Napoli doet uitstekende zaken
apoli heeft zondag afstand genomen van Sampdoria in de Serie A. De Napolitanen versloegen de club uit Genua thuis met 4-2. Daardoor heeft Napoli de vierde plek weer steviger in handen. Het gat met Sampdoria, dat vijfde staat, groeide naar zes punten. Raúl Albiol passeerde na twaalf minuten zijn eigen doelman, waardoor Sampdoria op 0-1 kwam. Na een half uur spelen herstelde Manolo Gabbiadini het evenwicht. Drie minuten later zorgde Gonzalo Higuaín voor de voorsprong: 2-1. Lorenzo Insigne breidde die vlak na rust uit. Higuaín zorgde met een rake strafschop voor 4-1. Luís Muriel bepaalde vlak voor tijd de eindstand op 4-2. Jonathan de Guzman keek geblesseerd toe bij Napoli.

Door de zege heeft Napoli nummer drie AS Roma dat nu virtueel een ticket voor de voorronde van de Champions League in handen heeft, weer in het vizier. De Romeinen gingen zaterdag met 2-1 ten onder tegen Internazionale. Het verschil tussen Roma en Napoli is twee punten. Nummer twee Lazio, dat met 1-1 gelijkspeelde tegen Chievo Verona, staat een punt voor op stadgenoot Roma.

Titelstrijd in Frankrijk erg spannend
Olympique Lyon blijft in de Franse competitie koploper Paris Saint-Germain onder druk houden. De nummer twee van de ranglijst won zondagavond bij het laaggeklasseerde Reims met 4-2 en heeft nu ook 68 punten. PSG won zaterdag al met 6-1 van Lille, maar heeft een wedstrijd minder gespeeld dan Lyon. Lyon stond na zes minuten al met 0-2 voor door doelpunten van Corentin Tolisso en Alexandre Lacazette. Alexi Peuget bracht de spanning terug, maar nog voor rust zorgde Clint Njie voor 1-3. Door een eigen doelpunt van Mickaël Tacalfred werd het in de 90e minuut 1-4. In blessuretijd deed Gaëtan Charbonnier nog wat terug.

Ruzie in Portugal
De topper in de Portugese competitie tussen Benfica en FC Porto leverde zondag geen doelpunten op (0-0), maar kreeg na het laatste fluitsignaal toch nog het nodige vuurwerk. De coaches Jorge Jesus (Benfica) en Julen Lopetegui (FC Porto) gingen bijna met elkaar op de vuist. De twee heethoofden werden door hun assistenten bij elkaar weggehouden. Porto zou bij winst op Benfica op gelijke hoogte komen aan kop van de Portugese Liga. Daar slaagde de kwartfinalist van de Champions League niet in, waardoor Benfica drie punten voorsprong houdt. Er zijn nog vier speelronden te gaan in de competitie.

Sneijder doet niet mee, maar wint
Galatasaray is terug aan kop in de Turkse Süper Lig, in elk geval voor een dag. De ploeg won zondagavond zonder Wesley Sneijder (geschorst) van Gaziantepspor: 1-0. Hakan Balta maakte de enige treffer pas vijf minuten voor tijd. Galatasaray passeerde door de benauwde zege Fenerbahçe, dat zaterdag uit bij Eskisehirspor in de slotfase twee punten inleverde: 1-1. Dirk Kuyt viel halverwege de tweede helft in. Het verschil tussen beide rivalen uit Istanbul is na 28 wedstrijden één punt. Besiktas komt maandag bij winst op degradatiekandidaat Karabükspor ook op 61 punten en mag zich dan weer de nummer 1 noemen door een beter doelsaldo dan Galatasaray.

Benfica 'winnaar' tegen Porto
SL Benfica was na afloop van het 0-0 gelijkspel tegen FC Porto erg blij. De eerstgenoemde ploeg behield de koppositie ten koste van Bruno Martins Indi en zijn kompanen. BMI speelde zelf niet mee en ziet dat het verschil nog steeds drie punten is. Daardoor stevent Benfica af op de landstitel, terwijl Porto moet hopen dat de rivaal nog punten gaat morsen.

Juventus onderuit in derby
Juventus heeft zondag in de stadsderby tegen Torino een pijnlijke nederlaag geleden. De kleine club uit Turijn won op eigen veld met 2-1 van 'De Oude Dame' door doelpunten van Matteo Darmian en Fabio Quagliarella. Zij maakten de 0-1 van Andrea Pirlo ongedaan. Juventus had zondag kampioen kunnen worden als de ploeg zelf had gewonnen en Lazio zou verliezen van Chievo Verona. Pirlo zette de koploper van de Serie A na ruim een half uur spelen nog wel op voorsprong met een rake vrije trap. Darmian bracht op slag van rust de gelijkmaker op het scorebord, op aangeven van Quagliarella. Die spits, nota bene ex-Juventus, zorgde na een klein uur spelen voor 2-1. Dit keer was Darmian de aangever.

Mocht Juventus wel hebben gewonnen, dan was de vierde titel op rij nog niet binnen geweest. Lazio speelde met 1-1 gelijk. Miroslav Klose bezorgde de Romeinen in de blessuretijd van de eerste helft de voorsprong, maar die wist de thuisploeg niet vast te houden. Alberto Paloschi zorgde een kwartier voor tijd voor de gelijkmaker. Edson Braafheid bleef op de bank bij Lazio, Stefan de Vrij ontbrak door een knieblessure. Met nog zes wedstrijden te gaan is het gat tussen Juventus en nummer twee Lazio veertien punten. AS Roma, dat zaterdag al met 2-1 verloor van Internazionale, staat derde. De achterstand op stadgenoot Lazio is één punt.

Stevens laatste met Stuttgart
VfB Stuttgart is zondag naar de laatste plaats in de Bundesliga gezakt. SC Paderborn speelde op eigen veld met 2-2 gelijk tegen Werder Bremen en passeerde daardoor de formatie van trainer Huub Stevens. Het verschil tussen beide ploegen bedraagt, met nog vier wedstrijden te gaan, slechts één punt. Paderborn kwam met 2-0 voor. Mario Vrancic en Moritz Stoppelkamp zorgden met treffers in de 25e en 27e minuut voor de voorsprong. Davie Selke bracht Werder nog voor rust terug in de wedstrijd. Een kwartier voor tijd zorgde Izet Hajrovic voor de gelijkmaker. Bij Paderborn pakte Michael Heinloth kort na de gelijkmaker zijn tweede gele kaart en moest vertrekken. Stuttgart stond zaterdag tegen SC Freiburg ook met 2-0 voor, maar liet de tegenstander - net als Paderborn - toch nog langszij komen: 2-2.

Depay niet te stoppen
Memphis Depay blijkt dit seizoen bijzonder trefzeker uit directe vrije trappen. Hij scoorde zaterdag alweer zijn zesde vrije trap en is dan ook dé vrijetrappenkoning van Europa, zo berekende het Eindhovens Dagblad. In de beste vijf competities, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje wist niemand zo vaak te scoren.

Feest in Almelo
Na afloop van de 1-3 overwinning op NAC Breda is de selectie van Heracles Almelo met vuurwerk onthaald door Heracles-fans. Zij stonden hun helden bij het Polman Stadion op te wachten om een feest te vieren. Door de zege op NAC is Heracles zo goed als veilig. Het feestje bij het stadion ging nog geruime tijd door.

Robben is terug
Het blijft de vraag of ze dinsdag met Bayern München aantreden in de halve finale van de Duitse beker tegen Borussia Dortmund, maar Arjen Robben en Medhi Benatia hebben zondag in ieder geval voor het eerst weer met de groep meegetraind. Robben keert terug van een buikspierblessure, verdediger Benatia liep drie weken geleden een spierblessure op. "We hebben goede hoop dat de meeste geblesseerde spelers nu terugkomen", zei voorzitter Karl-Heinz Rummenigge zaterdag al na het gewonnen duel (1-0) met Hertha BSC. Dinsdag is in de uitverkochte Arena van München een plaats in de finale van de DFB Pokal de inzet. Robben en Benatia konden zondag volledig meetrainen. Javi Martínez, de Spanjaard die het hele seizoen geblesseerd was, zat zaterdag voor het eerst weer op de bank.

Doelpunt Amrabat niet genoeg
Een doelpunt van Nordin Amrabat heeft zondag niet kunnen voorkomen dat Málaga op eigen veld punten verspeelde tegen Deportivo la Coruña. Amrabat zette zijn ploeg, die nog in de race is voor het bereiken van Europees voetbal, in de 47e minuut op voorsprong. Orial Riera maakte na een uur gelijk namens de degradatiekandidaat uit de Galicische stad (1-1). Málaga staat zes punten achter Villarreal, de nummer zes in de Primera División. Die positie geeft recht op deelname aan de Europa League. Deportivo staat vooralsnog net boven de degradatiestreep.

Koopman heeft nieuwe club
Martin Koopman werd in februari ontslagen bij RKC Waalwijk. De 58-jarige oefenmeester moest vertrekken bij de hekkensluiter van de Jupiler League vanwege tegenvallende resultaten. De 58-jarige oefenmeester heeft nu een nieuwe club gevonden. De komende twee seizoenen is hij hoofdtrainer van Saint George uit Ethiopië, meldt Voetbal International. Koopman was eerder werkzaam bij onder meer FC Den Bosch, BV Veendam, AS Vita Club (Congo), Shenyang Ginde (China) en Al Nasr (Saoedi-Arabië). Hij begint aan juli aan zijn nieuwe klus.

Guardiola feliciteert 'kampioen' Bayern

Het seizoen van Bayern München is geslaagd. Althans, volgens Pep Guardiola. Na de 1-0 zege op Hertha BSC is Bayern officieus kampioen van Duitsland. "De Bundesliga is voor ons de belangrijkste competitie, dat heb ik altijd gezegd. Hier speel je iedere week tegen topploegen. Alle clubs willen van ons winnen." Op papier kan VfL Wolfsburg nog op een gelijk aantal punten komen met Bayern München, het doelsaldo van de ploeg van Guardiola is echter beter. Mocht Wolfsburg zondag al punten verspelen tegen Borussia Mönchengladbach is de 25e titel voor Bayern officieel. "Felicitaties aan de hele ploeg."

Negatief record PSV
PSV heeft zondag dankzij Nicolas Isimat-Mirin een record gepakt. Of ze daar in Eindhoven blij mee zijn is een tweede. De rode kaart van de Fransman betekende de vijfde voor PSV in dit kampioensjaar. Nooit eerder werden er vijf spelers van een kampioen weggestuurd. Ajax en Feyenoord hadden het oude record in de Eredivisie in handen. De Amsterdammers kregen tijdens vier titels vier rode kaarten, Feyenoord haalde dat aantal eenmaal. Bij PSV werden dit seizoen naast Isimat ook Jetro Willems, Jeffrey Bruma, Joshua Brenet en Jorrit Hendrix van het veld gestuurd.