Kwaliteit doet er ook toe, maar de vechtmachines gaan het uiteindelijk winnen
"Hij speelde als een zieke dwergpoedel"

"Kwaliteit doet er ook toe, maar de vechtmachines gaan het uiteindelijk winnen"

28-04-2015 08:35

Twee wedstrijden voor het einde is de spanning om te snijden bij de ploegen die nog tegen deelname aan de nacompetitie vechten. Na het verlies tegen Heracles Almelo lijkt NAC Breda nauwelijks meer aan het pijnlijke toetje te kunnen ontsnappen. Degradatiegoeroe Simon Kistemaker ziet echter nog kansen.

Kistemaker behoedde FC Volendam in 1984 voor degradatie, bracht DS'79 (in 1987) en De Graafschap (in 1991) naar de Eredivisie en degradeerde met die twee clubs ook weer naar het tweede niveau. Hij weet als geen ander hoe het er onderin aan toegaat en laat in het Algemeen Dagblad zijn licht over de stand van zaken schijnen. De strijd is volgens hem nog niet gestreden.

"Go Ahead Eagles zal de nacompetitie niet meer ontlopen, maar NAC geef ik best nog een kans", aldus Kistemaker. "Het resterende programma lijkt lastig. Zeker nu AZ van FC Twente won (0-2) en weer volop in de race is voor plek drie op de ranglijst. Die Alkmaarders zullen supergemotiveerd zijn als NAC ze volgende week treft. Van twee kanten zullen de belangen dus groot zijn."

"Toch denk ik dat NAC ons nog zal verrassen. Het is jammer voor de Bredanaars dat ze Erik Falkenburg moeten missen, want Guyon Fernandez speelde zaterdag als een zieke dwergpoedel. Maar nog altijd hebben ze voldoende kwaliteiten in het elftal om het verschil met Excelsior in de komende twee wedstrijden goed te maken. Onder Robert Maaskant had die club al zo'n goede serie, dat het me verbaast dat ze nog altijd bij de onderste drie staan."

Mocht NAC daar straks nog staan, dan moet de club serieus voor degradatie vrezen. "Absoluut. Neem FC Eindhoven, de nummer twee van de Jupiler League. Dat is een ploeg in vorm, die bovendien niets te verliezen heeft. Het vertrouwen zal daar veel groter zijn dan bij clubs uit de Eredivisie. En om dat soort mentale kwesties draait het in de play-offs. Natuurlijk doet kwaliteit er ook toe in deze wedstrijden, maar de vechtmachines zullen het uiteindelijk gaan winnen."