'De Boer is een Hollandse boer, maar niet iedereen is zoals hij. Dat kan niet meer'
"Elke keer leidt dat tot dezelfde problemen"

'De Boer is een Hollandse boer, maar niet iedereen is zoals hij. Dat kan niet meer'

28-04-2015 10:24
8

Dries Boussatta was twintig jaar geleden de eerste Marokkaanse voetballer in het Nederlands elftal. Door de jaren heen heeft hij veel zien veranderen, maar de trainers horen daar niet bij.

Boussatta is kritisch op de huidige toptrainers, die spelers 'op dezelfde manier blijven benaderen en uitgaan van hun eigen beleving'. "Op die manier haal je niet het maximale uit een voetballer. Een blond jongetje dat door zijn ouders overal naartoe is gebracht, zit anders in elkaar dan iemand die op straat moet overleven", zegt hij tegen de Volkskrant.

"Louis van Gaal wil spelers altijd zijn wil opleggen, hij kan niet omgaan met vedettes en met andere nationaliteiten, elke keer leidt dat tot dezelfde problemen. Frank de Boer is een nuchtere Hollandse boer, dat is prima, maar niet iedereen is zoals hij. Alleen behandelt hij alle spelers wel zo. In de moderne wereld kan dat niet meer."

Boussatta volgt De Boer met argusogen. "Frank is een toptrainer, als oefenmeester is hij veel beter dan coaches die in de echte top werken. Hij weet meer van voetbal dan José Mourinho van Chelsea, maar dat is een people manager. Dat is waar het om gaat in de echte top, die voetballers komen van over de hele wereld. Om helemaal top te worden zal Frank zich echt moeten verdiepen in hoe zijn spelers in elkaar zitten, dan wordt hij de beste trainer van allemaal.'