In het kort: trefzekere Van der Wiel helpt PSG, Inter op weg naar Europa

In het kort: trefzekere Van der Wiel helpt PSG, Inter op weg naar Europa

28-04-2015 23:32
2

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Van der Wiel trefzeker
Gregory van der Wiel heeft dinsdag een belangrijk aandeel gehad in de overwinning van Paris Saint-Germain op Metz. De Nederlandse rechtsback besliste het duel een kwartier voor tijd met de 3-1. Van der Wiel knalde de bal onder de doelman van Metz door. Door de winst nam 'PSG' aan kop van de Franse competitie drie punten voorsprong op Olympique Lyon. Zonder de geschorste Zlatan Ibrahimovic won de ploeg van trainer Laurent Blanc achtereenvolgens van Nice (1-3), Lille (6-1) en dinsdag van Metz. De Zweedse topschutter zag in het Parc des Princes hoe Marco Verratti, Edinson Cavani en Van der Wiel zijn ploeg de winst én de koppositie in de Ligue 1 bezorgden. Ibrahimovic is weer beschikbaar voor de komende wedstrijd, tegen Nantes.

Inter op weg naar Europa
Internazionale krijgt Europees voetbal in zicht. De ploeg van trainer Roberto Mancini pakte dinsdag bij Udinese de volle buit: 1-2. Lukas Podolski maakte het winnende doelpunt met zijn eerste treffer in dienst van de 'Nerazzurri'. Udinese speelde het laatste half uur met slechts negen man, nadat Maurizio Domizzi en Emmanuel Agyemang Badu beiden met twee keer geel van het veld waren gestuurd. Mauro Icardi bracht Inter kort na rust uit een strafschop op voorsprong, maar Udinese kwam al snel weer langszij via topschutter en clubicoon Antonio Di Natale. Met negen man moest de thuisclub echter buigen voor de elf uit Milaan. Inter staat zevende in de Serie A met 48 punten, één minder dan Fiorentina, dat op dit moment een ticket voor de Europa League in handen heeft.

Hull City verslaat Liverpool
Hull City heeft voor een stunt gezorgd door Liverpool met 1-0 te kloppen. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam op naam van Michael Dawson, die na 37 minuten de openingstreffer en dus winnende treffer maakte. Coach Brendan Rodgers van Liverpool weet de schaapjes maar niet op het droge te krijgen. The Reds lijken kwalificatie voor de Champions League op hun buik te mogen schrijven.

Standard verliest van Kortrijk
Standard Luik is het winnen verleerd. De 'Rouches' verloren dinsdag in de kampioenspoule van de Belgische play-offs met 3-1 van Kortrijk. De ploeg van trainer José Riga pakte in de vijf confrontaties met de concurrenten om de landstitel slechts één punt. Standard Luik heeft acht punten minder dan koploper Club Brugge, Kortrijk verkleinde de achterstand op de leider tot vijf punten. Teddy Chevalier, de Franse oud-spits van RKC Waalwijk, was met twee assists belangrijk bij de thuisclub.

Van Persie laat zich zien
Robin van Persie heeft bij de beloften van Manchester United met twee doelpunten laten zien dat hij op de weg terug is. De Nederlandse spits leidde het tweede elftal dinsdag op Craven Cottage langs Fulham: 1-4. Van Persie, die vanwege een enkelblessure ruim twee maanden aan de kant had gestaan, raakte ook nog twee keer het aluminium. De aanvoerder van het Nederlands elftal ging in Londen na tachtig minuten voetballen moegestreden naar de kant. Van Persie liet trainer Louis van Gaal zien dat hij klaar is voor meer speelminuten dan zondag tegen Everton, toen de Rotterdammer alleen de laatste minuten mocht meedoen als vervanger van de geblesseerd geraakte Wayne Rooney. Manchester United, dat vierde staat in de Premier League, speelt zaterdag op het eigen Old Trafford tegen West Bromwich Albion.

900 miljoen voor Bayern
Het kledingcontract van Bayern München met Adidas loopt weliswaar nog vijf jaar door, maar toch heeft de Duitse sportartikelenfabrikant alvast besloten er nog tien jaar aan vast te knopen. De verlengde verbintenis levert Der Rekordmeister volgens Bild tot aan 2030 in totaal liefst 900 miljoen euro op. Dat is nog wel aanzienlijk minder dan Manchester United ontvangt. De Engelse club van trainer Louis van Gaal verruilt Nike in de zomer voor Adidas, dat bijna 1 miljard euro betaalt om de komende tien jaar op het shirt van de Mancunians te staan. Een woordvoerder van Adidas bevestigde tegenover het Duitse persbureau DPA dat het contract met Bayern München wordt verlengd tot medio 2030. "Adidas zet zijn jarenlange en succesvolle relatie met Bayern München voort", aldus de zegsman. Hij wilde de bedragen uit Bild (60 miljoen euro per jaar) echter niet bevestigen.

'Feyenoorder' bijna in bekerfinale
Dirk Kuyt heeft dinsdag met Fenerbahçe een grote stap gezet richting het bereiken van de Turkse bekerfinale. De landskampioen won het eerste duel met Bursaspor in de halve finale met 1-2. Emmanuel Emenike en Bruno Alves maakten in Bursa de doelpunten voor 'Fener', tussendoor scoorde Fernando Belluschi namens de thuisclub. Op 21 mei volgt de return in Istanbul. De andere halve finale gaat tussen Sivasspor en bekerhouder Galatasaray, de club van Wesley Sneijder. De eindstrijd van het Turkse bekertoernooi is op 3 juni. Kuyt stond in de basis en maakte de negentig minuten vol. Afgelopen zaterdag mocht de aanstaande spits van Feyenoord in de competitiewedstrijd tegen Eskisehirspor (1-1) alleen de laatste twintig minuten meedoen.

Vierde wissel in profvoetbal?
Profvoetballers willen dat een vierde wissel wordt toegestaan tijdens wedstrijden. Volgens een enquête van de internationale spelersvakbond FIFPro steunt 84 procent van de profs dat plan. De vierde wissel wordt vooralsnog tegengehouden door de International Football Association Board (IFAB), een conservatief gezelschap dat de regels van het voetbal bepaalt. De FIFPro ondervroeg 244 profs uit 27 landen. Van de 205 voorstemmers kozen 119 voor een mogelijke vierde wissel in de verlenging; 86 voetballers vinden dat zelfs al tijdens de reguliere speeltijd een extra invaller moet worden toegelaten. "De profvoetballers spelen een van de belangrijkste rollen in deze discussie. Ons onderzoek is representatief voor spelers over de hele wereld en laat duidelijk een voorkeur zien voor verandering en grotere flexibiliteit", reageerde secretaris-generaal Theo van Seggelen van de spelersvakbond dinsdag.

Verlossing ex-Ajacied
Thomas Vermaelen is volledig fit verklaard. De centrumverdediger, oud-speler van Ajax, kreeg van de medische staf van FC Barcelona het heugelijke nieuws te horen dat hij vanaf heden weer kan deelnemen aan wedstrijden. De Belgische mandekker zit echter nog niet bij de selectie voor het duel tussen Barça en Getafe, dinsdagavond. Vermaelen maakte zijn debuut nog niet namens Barcelona. Afgelopen zomer werd hij gekocht van Arsenal.

Akkoord over speciaal trainingskamp
De spelers van AC Milan zijn het eens met de beslissing van coach Filippo Inzaghi om voor onbepaalde tijd op trainingskamp te gaan om de problemen binnen het team op te lossen. Doelman Christian Abbiati en middenvelder Riccardo Montolivo hebben dat dinsdag gezegd op het televisiekanaal van de club waarvoor Nigel de Jong en Marco van Ginkel spelen. AC Milan incasseerde zaterdag tegen Udinese al de negende competitienederlaag, staat in de competitie op de tegenvallende tiende plaats en dreigt voor de tweede keer op rij Europees voetbal mis te lopen. Sinds zondag moet de hele ploeg, op last van Inzaghi, verblijven op het vermaarde trainingscomplex Milanello.

Italiaanse media meldden dat na de nederlaag zaterdag in de spelersbus discussie is geweest tussen de trainer en de spelers. "Na de wedstrijd vertelde de coach zijn plan om gezamenlijk tot bezinning te komen en het hele team was het er mee eens. Niemand sprak hem tegen. We staan achter de coach", zei keeper Abbiati dinsdag. "We hebben deze beslissing samen genomen. We hebben veel respect voor de trainer", voegde Montolivo toe. Nigel de Jong nam het ook op voor zijn trainer: "Je kunt als volwassenen een discussie hebben, maar altijd met respect. Als iemand weet hoe het is om het shirt van AC Milan te dragen, dan is het onze coach. Laten we ons concentreren op de belangrijke zaken en dit onderwerp achter ons laten", reageerde de Nederlandse international op Twitter.

Rooie Paul krijgt strafeis
Tegen de Nederlander Paul R. is dinsdag in het Duitse Bochum een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar geëist wegens betrokkenheid bij matchfixing. 'Rooie Paul' had eerder al zijn bemoeienissen toegegeven bij omkoping rond wedstrijden van FC St. Pauli in 2008. Een oud-speler van die club, René Schnitzler, hoorde dezelfde strafeis. Hij zou van de gokmaffia ongeveer 1 ton hebben aangenomen. Schnitzler ontkent dat hij op verzoek het resultaat van wedstrijden heeft beïnvloed.

Bale en Benzema bijna terug
Real Madrid kan snel weer over Gareth Bale en Karim Benzema beschikken. Beide spelers hervatten deze week weer de training na blessures. Coach Carlo Ancelotti verwacht Bale donderdag weer op het veld, terwijl Benzema er zondag waarschijnlijk weer bij is. De aanvallers komen woensdag tegen Almería zeker nog niet in actie. Met de komende weken belangrijke competitieduels met Sevilla en Valencia en de ontmoeting in de halve finale van de Champions League tegen Juventus op het programma, is Ancelotti blij dat hij twee van zijn belangrijkste spelers spoedig weer terug heeft. "De komende weken is het een kwestie van leven of dood. Onze kalender staat vol zware wedstrijden, maar ik heb alle vertrouwen. We zijn in vorm en voelen ons fris." Real moet in de Primera División twee punten achterstand op koploper FC Barcelona goedmaken.

Wormgoor naar RKC
Nando Wormgoor speelt de komende twee seizoenen voor RKC Waalwijk. De 23-jarige verdediger wordt sinds de winterstop al gehuurd van FC Dordrecht en gaat na dit seizoen definitief aan de slag bij de eerstedivisionist uit Waalwijk. Bij Dordrecht werd zijn aflopende contract niet verlengd. Wormgoor, de jongere broer van ADO Den Haag-speler Vito Wormgoor, heeft zich bij RKC inmiddels in de basis gespeeld.

Scheidsrechter bekerfinale bekend
Richard Liesveld is zondag de scheidsrechter bij de finale van de KNVB-beker tussen PEC Zwolle en FC Groningen. Het is de eerste keer dat de 41-jarige arbiter de leiding heeft over een bekerfinale. Liesveld is er trots op dat hij is aangesteld voor het duel in stadion De Kuip in Rotterdam. "Het is een mooie beloning op een voor mij goed verlopen seizoen. Dit zijn wedstrijden waar je het als scheidsrechter voor doet, het is namelijk een van de prijzen op nationaal niveau", zei hij dinsdag in een persbericht van de KNVB. "Aangezien er ongeveer vierhonderd bussen met supporters van zowel PEC Zwolle als FC Groningen naar het stadion komen, verwacht ik een fantastisch volksfeest." Liesveld floot tot nu toe dertig wedstrijden in de beker, waaronder drie duels in het huidige seizoen.

Bijzondere prestatie PSV
PSV kan dit seizoen een bijzondere prestatie leveren. De kampioen van Nederland liet dit seizoen nog geen enkel punt liggen tegen een ploeg buiten de top-acht, vond het Eindhovens Dagblad uit. Uit achttien duels tegen teams tussen plek negen en achttien werd de volle mep gehaald: 54 punten. PSV speelt dit seizoen nog tegen Heracles Almelo en ADO Den Haag. Slaagt de ploeg van trainer Phillip Cocu erin om die duels te winnen, dan gaat het seizoen als foutloos de boeken in.

Debuut voor Odegaard
Martin Odegaard krijgt sinds zijn komst bij Real Madrid veel kritiek te verduren, maar er zijn ook tekenen dat het de goede kant op gaat. De zestienjarige Noor staat volgens het welingevoerde VG voor zijn debuut in de hoofdmacht. Real Madrid speelt woensdagavond tegen Almeria en Carlo Ancelotti gaf ook al een aantal signalen af. De spoeling is dun in Madrid. Sergio Ramos, Dani Carvajal, Karim Benzema, Gareth Bale, Sami Khedira en Luka Modric zijn er allemaal niet bij door blessures. Odegaard kan zich daardoor opmaken voor zijn debuut.