In het kort: Anderlecht in laatste minuut onderuit, nieuwe wanprestatie Napoli

In het kort: Anderlecht in laatste minuut onderuit, nieuwe wanprestatie Napoli

30-04-2015 23:16
1

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Nieuwe wanprestatie Napoli
Napoli begint de hoop op deelname aan de Champions League te verliezen. De nummer vier van de ranglijst verloor donderdagavond met 4-2 bij Empoli, waardoor de achterstand op nummer drie AS Roma nu vijf punten is. De Romeinen zijn met rivaal Lazio in fel gevecht om directe plaatsing voor het belangrijkste Europese bekertoernooi. De verliezer gaat de voorronde in. Napoli raakt nu ook daarop het zicht kwijt. Empoli leidde bij rust comfortabel met 3-0 door Massimo Maccarone, Miguel Britos (eigen doel) en Riccardo Saponara. Napoli, nog zonder de geblesseerde Jonathan de Guzmán, was niet bij machte daar iets aan te doen. Vincent Laurini hielp een beetje door de bal ook voorbij zijn eigen keeper te werken. Raul Albiol (Napoli) volgde echter zijn 'sympathieke' voorbeeld. Marek Hamsik schoot in blessuretijd wel aan de goede kant raak.

Gent verslaat Anderlecht in slotminuut
Renato Neto heeft AA Gent donderdagavond aan een thuiszege op Anderlecht geholpen. De Braziliaan tekende in blessuretijd voor de winnende treffer (2-1). Zo bleef Gent in het spoor van Club Brugge, de koploper in de play-offs om de landstitel. Het verschil is twee punten. Anderlecht is inmiddels zes punten achterop geraakt op de lijstaanvoerder. Laurent Depoitre bracht Gent na vijftig minuten op voorsprong, na goed voorbereidend werk van Brecht Dejaegere. Youri Tielemans pegelde Anderlecht na 59 minuten met een afstandschot op gelijke hoogte (1-1). De bezoekers uit Brussel misten kansen op een tweede treffer en werden daar in blessuretijd voor bestraft.

Sneijder scoort fraai
Galatasaray heeft een grote stap gezet op weg naar de Turkse bekerfinale. De titelkandidaat versloeg Sivasspor donderdagavond in Istanbul met 4-1, na vroeg op achterstand te zijn gekomen. De return in deze halve eindstrijd is pas over een kleine drie weken. Wesley Sneijder was belangrijk. De Nederlandse international scoorde zelf na ruim een uur en legde voor rust een hoekschop op het hoofd van de Braziliaan Felipe Melo voor de 2-1. De aanhang van Galatasaray schrok even toen de Nigeriaan John Utaka al na negen minuten voor 0-1 zorgde. Sabri Sarioglu maakte gelijk. Ver in de tweede helft bepaalde Selçuk Inan de eindstand op 4-1 door een strafschop te benutten. De andere halve finale gaat tussen Fenerbahçe en Bursaspor. Dirk Kuyt en de zijnen wonnen dinsdag uit al met 2-1. De finale is begin juni.

Rooie Paul vrijgesproken
De rechter in Bochum heeft de Nederlander Paul R. donderdag vrijgesproken van matchfixing en hem meteen vrijgelaten. Tegen 'Rooie Paul' was een gevangenisstraf geëist van twee jaar voorwaardelijk, nadat hij medewerking had verleend met justitie. Volgens het vonnis was in zijn geval het Duits recht niet van toepassing omdat de afspraken en de betalingen voor het manipuleren van voetbalwedstrijden in het buitenland (Nederland) plaatsvonden. Ook een tussenpersoon ging vrijuit, evenals voormalig profvoetballer René Schnitzler. Hij zou zich in 2008 hebben laten omkopen in zijn tijd bij FC Sankt Pauli. De rechter achtte niet bewezen dat de toegezegde samenwerking met de gokmaffia serieus was of resultaat heeft gehad. Daarom vond hij veroordeling wegens bedrog niet mogelijk. Schnitzler kreeg wel een boete van 900 euro wegens belastingontduiking.

Juventus gestraft
De tuchtcommissie van de Serie A heeft Juventus veroordeeld tot sluiting van de 'Curva Sud' tijdens de eerstvolgende twee thuiswedstrijden. Dat is het tribunedeel waar de harde kern zit. Die wordt schuldig geacht aan de ongeregeldheden van zondag tijdens de derby uit tegen Torino. De fans van de Italiaanse kampioen, die ook nog een boete kreeg van 50.000 euro, gooiden een vuurwerkbom die negen mensen in een vak van de thuisclub verwondde. Nadat in de media berichten waren verschenen dat supporters van Torino het projectiel mogelijk zelf tot ontploffing hadden gebracht, volgde een onderzoek. Dat bevestigde de oorspronkelijke lezing. Volgens de autoriteiten kwam de bom boven uit het bezoekersvak waar de fanatieke aanhang van 'Juve' zat.

Vitesse blijft bezig
Vitesse heeft na Kevin Diks opnieuw een talent aan zich gebonden. Ewout Gouw, speler van de beloften, tekende donderdag een contract tot de zomer van 2017, aldus de Gelderlander. Gouw tekende vorig jaar nog een eenjarig contract met een optie op nog een seizoen. Vitesse besloot de optie niet te lichten, maar hem een nieuwe verbintenis voor te leggen. Binnenkort zal ook de achttienjarige Joris Klein-Holte zijn krabbel zetten onder een meerjarige verbintenis.

Ajacieden tegen eigen club
Jong Ajax speelt op woensdag 13 mei een benefietwedstrijd tegen de Suriprofs. De Ajacieden Ricardo Kishna en Jaïro Riedewald staan een keer tegenover hun eigen club, omdat ze het shirt van de Suriprofs dragen. Ook oude bekenden Clarence Seedorf en Edgar Davids komen in actie. Gianni Zuiverloon, Roland Alberg en Dion Malone (allen ADO Den Haag) zijn net als Calvin Macintosh, Donovan Slijngaard en Mikhail Rosheuvel (allen SC Cambuur) hebben ook toegezegd mee te doen.

Den Bosch bindt trainer
René van Eck is ook volgend seizoen hoofdtrainer van FC Den Bosch. Dat heeft de club uit Brabant, uitkomend in de Jupiler League, donderdag naar buiten gebracht. Van Eck werd in februari aangesteld als opvolger van de ontslagen Ruud Kaiser. Onder zijn leiding bekleedt FC Den Bosch op dit moment de zestiende positie van de ranglijst. Ondanks die teleurstellende klassering gelooft de leiding van de club in de oud-verdediger. "We hebben als clubleiding veel vertrouwen in zijn werkwijze, passie en gedrevenheid en delen een gezamenlijke voetbalvisie. We kijken uit naar een prettig vervolg van de samenwerking", zegt manager voetbalzaken Fred van der Hoorn. "Ik wil het bestuur en de club graag bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen", reageert Van Eck. "Ik krijg veel energie van de sportieve toekomstplannen van de club en kijk er naar uit om hier mede invulling aan te kunnen geven."

'Indiaan' promoveert in België
Stijn Vreven gaat volgend seizoen aan de slag bij Waasland-Beveren. De voormalige woeste verdediger van FC Utrecht, Vitesse en ADO Den Haag tekent een tweejarig contract bij de club uit de Jupiler Pro League, het hoogste niveau in België. De 41-jarige Vreven is op dit moment nog trainer van tweedeklasser Lommel United, eerder werkte hij voor Neerpelt en Dessel Sport.

Inzaghi verder onder druk
De positie van trainer Filippo Inzaghi staat na de nederlaag woensdag thuis tegen Genoa (1-3) nog verder onder druk. Italiaanse media speculeren een dag later al dat jeugdcoach Cristian Brocchi de coaching de laatste vijf wedstrijden van het seizoen overneemt. Brocchi zou daarmee in de voetsporen van Inzaghi treden die een klein jaar geleden eenzelfde promotie maakte als vervanger van de ontslagen Clarence Seedorf.

Sowieso staat het vrijwel vast dat Inzaghi na dit teleurstellende seizoen wordt vervangen door een meer ervaren trainer, maar nederlagen binnen vijf dagen tegen Udinese en Genoa doen zijn positie acuut wankelen. Na het duel met Genoa zei hij nog zijn werk te willen voortzetten. "Sinds ons gelijke spel tegen Inter is het mis met de ploeg. Het licht is uitgegaan", zei Inzaghi, die zelf al aangaf dat mogelijk donderdag over zijn lot wordt beslist.

Qatar zoekt nieuwe bondscoach
De voetbalbond van Qatar heeft een maand voor de start van het kwalificatietoernooi voor het WK van 2018 en de Azië Cup van 2019 afscheid genomen van bondscoach Djamel Belmadi. "We zijn op zoek naar een nieuwe coach en zo gauw dat zover is melden we ons'', liet de bond donderdag in een verklaring weten. De Algerijnse coach werd in maart 2014 aangesteld. In het najaar won hij de Gulf Cup, maar het optreden van de Qatarezen in januari bij de Azië Cup viel zwaar tegen. De ploeg verloor alle drie de groepsduels. Qatar, dat het WK van 2022 organiseert, begint de gemengde kwalificatie voor het WK en de Azië Cup in een groep met China, Bhutan, de Malediven en Hongkong.