In het kort: titelprolongatie in Kroatië, nóg mooier feestje voor Hasselbaink

In het kort: titelprolongatie in Kroatië, nóg mooier feestje voor Hasselbaink

02-05-2015 23:30

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Dinamo Zagreb opnieuw de sterkste
Dinamo Zagreb heeft zich zaterdagavond opnieuw gekroond tot landskampioen van Kroatië. Dat deed de topclub voor de tiende keer op een rij. Dinamo had voldoende aan een 1-5 overwinning bij RNK Split en had die zege vooral te danken aan Angelo Henriquez. De Chileen was met een hattrick van grote waarde. Dinamo speelt op 20 mei ook nog de finale van de Kroatische beker.

Hasselbaink nu ook kampioen
Oud-international Jerrel Hasselbaink is zaterdag als trainer van Burton Albion kampioen geworden in de League 2, het vierde profniveau in Engeland. De titel en promotie werden binnengehaald door een 3-2-zege bij Cambridge United.

Hasselbaink was eerder coach bij FC Antwerp en begon in november bij Burton Albion toen de ploeg nog op een vijfde plaats stond. De goede resultaten van de trainer vallen ook op bij andere clubs. Hasselbaink staat in de belangstelling van zijn voormalige werkgever Leeds United, dat tegenwoordig in de middenmoot van het Engelse Championship speelt.

Nederlaag voor kampioen Bayern
Het kleine feestje na het behalen van de titel is de selectie van Bayern München klaarblijkelijk niet in de koude kleren gaan zitten. Der Rekordmeister verloor zaterdag namelijk van Bayer Leverkusen. Hakan Calhanoglu maakte alweer zijn achtste rechtstreekse vrije trap voor Bayer en Julian Brandt maakte het uiteindelijk af: 2-0 nederlaag voor Bayern.

Fener van Kuyt gered
Met hangen en wurgen heeft Fenerbahçe een blamage weten te voorkomen. In eigen huis werd de titelkandidaat bijna verslagen door Balikesirspor. Caner Erkin zette Fener op 1-0, waarna Isaac Promise en Ante Kulusic scoorden voor de gasten: 1-1 en 1-2. De 2-2 van Diego liet niet lang op zich wachten, maar Berkan Emir maakte voor rust nog de 2-3. Moussa Sow zette vlak voor rust en in de tweede helft alles recht: 4-3 voor Fener. Dirk Kuyt kan dus opgelucht ademhalen.

Club Brugge verliest
Club Brugge heeft in de strijd om de Belgische landstitel een verrassende nederlaag geleden. De huidige koploper in de play-off voor het kampioenschap verloor met 1-0 bij Standard Luik. Middenvelder Geoffrey Mujangi Bia maakte al in de negende minuut de enige treffer. Club Brugge moest het doen zonder de geblesseerde Ruud Vormer. De 38-jarige Timmy Simons (ex-PSV) speelde de hele wedstrijd mee, Stefano Denswil (oud-Ajax) en Davy de Fauw (voorheen Roda JC en Sparta) bleven op de bank. Door het verlies krijgt AA Gent zondag de kans om de koppositie van Club Brugge over te nemen. De Gentenaren spelen uit tegen Kortrijk.

Gezelschap voor Zlatan
Olympique Lyon heeft zich zaterdag weer naast Paris Saint-Germain aan kop gemeld in de Franse Ligue 1. Lyon won thuis met 2-0 van Évian en heeft zo net als PSG 71 punten. De ploeg uit de Franse hoofdstad heeft wel nog een wedstrijd tegoed, maar het doelsaldo van Lyon is juist weer beter. Beide doelpunten in het Stade Gerland in Lyon werden in de eerste helft gemaakt. Clément Grenier schoot na twintig minuten spelen een vrije trap tegen de touwen, terwijl Alexandre Lacazette zeven minuten voor rust een strafschop benutte. Paris Saint-Germain kan zondag weer alleen bovenaan komen. Het gaat dan op bezoek bij FC Nantes.

Van Dijk kampioen
Virgil van Dijk is zaterdag met Celtic landskampioen van Schotland geworden. Daar hoefde Celtic zelf niet eens voor in actie te komen. Nummer twee Aberdeen ging met 1-0 onderuit bij Dundee United, waardoor het Celtic niet meer kan achterhalen. Robbie Muirhead zorgde op Tannadice Park in Dundee na een klein kwartier voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Celtic had vrijdag al met 5-0 van Dundee FC gewonnen. Het verschil met Aberdeen kwam daardoor op elf punten, met nog drie duels te gaan. Voor Celtic betekent het kampioenschap de vierde titel op rij en de 46e in de clubhistorie.

'Groningen' wint van PEC
Om zijn team goed voor te bereiden op een mogelijke strafschoppenserie in de bekerfinale tegen FC Groningen liet Ron Jans zijn PEC Zwolle onder vreemde omstandigheden strafschoppen nemen. Op de afsluitende training deelde hij spelers op in twee teams: met blauwe en groene hesjes, die illustreerden of ze bij Groningen of PEC hoorden. Uiteindelijk won het groene team, ondanks het feit dat de aanwezige supporters hen flink uitfloten.

Gekkenhuis in Engeland
Boze supporters van de Engelse voetbalclub Blackpool hebben zaterdag de laatste thuiswedstrijd van een teleurstellend seizoen van hun club lamgelegd. De fans van de ploeg, die al enige weken zeker is van degradatie uit het Championship, het tweede niveau, bestormden in de wedstrijd tegen Huddersfield Town kort na rust het veld en gingen in de middencirkel zitten. De arbiter legde het duel vervolgens stil. Omdat de rust na een uur nog niet was teruggekeerd, werd er niet meer afgetrapt. De boosheid van de fans richtte zich op voorzitter Karl Oyston, onder wiens bewind Blackpool dit seizoen slechts 25 punten verzamelde in 45 duels. "De voorzitter zei in augustus dat we hem aan het eind van het seizoen mochten afrekenen op de resultaten", zei een woordvoerder van een supportersvereniging. "Vandaag was de dag van de afrekening. Het verdict is unaniem: schuldig."

Kampioen in Championship
Bournemouth heeft zich zaterdag verzekerd van de titel in het Engelse Championship. De bescheiden formatie profiteerde op de slotdag van de competitie van het gelijkspel van Watford tegen Sheffield Wednesday (1-1). Bournemouth, dat promotie alleen op papier kon mislopen, won zelf met 3-0 bij Charlton Athletic en passeerde Watford zo. Het is volgend jaar de eerste keer dat de ploeg mag uitkomen in de Premier League. Ook nummer twee Watford gaat mee naar het hoogste niveau. Norwich City, Middlesbrough, Brentford en Ipswich Town maken in de play-offs uit wie er als derde ploeg promoveert.

Rampdag Krul en Janmaat
Newcastle United zakt steeds verder weg in de Premier League. De ploeg van de Nederlandse basiskrachten Tim Krul en Daryl Janmaat en de invallers Vurnon Anita en Siem de Jong incasseerde zaterdag bij Leicester City de achtste nederlaag op rij: 3-0. Daardoor moeten de 'Magpies' zowaar nog naar onderen gaan kijken, want de ploeg uit Newcastle staat nog maar vijf punten boven de degradatiestreep. Doelman Krul moest al na 35 seconden de bal uit het net halen, toen Leonardo Ulloa scoorde. Aanvoerder Wes Morgan verdubbelde de voorsprong van Leicester City na een kwartier spelen en aan het begin van de tweede helft schoot Ulloa vanaf 11 meter de 3-0 binnen. De bezoekers uit Newcastle beëindigden de wedstrijd met slechts negen man, want Mike Williamson en Janmaat werden in het laatste half uur beiden met twee keer geel van het veld gestuurd.

Verhaegh wordt beloond
Paul Verhaegh blijft ook de komende jaren voor FC Augsburg voetballen. De rechtsback heeft zijn contract, dat nog een jaar doorliep, met twee seizoenen verlengd. De aanvoerder blijft nu tot medio 2018 bij de huidige nummer zes van de Duitse Bundesliga verbonden. Verhaegh, vorig jaar zomer nog met Oranje actief op het WK, zegt zich op de clubwebsite thuis te voelen in Augsburg. "Het is bovendien mooi om te zien hoe de club zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld", aldus de oud-speler van Vitesse en FC Den Bosch. Ook reservedoelman Alexander Manninger en aanvaller Halil Altintop blijven langer in Augsburg. Manninger verlengde zijn verbintenis tot medio volgend jaar, Altintop blijft een jaar langer.