In het kort: Ibra viert rentree met zege, Milan weer onderuit, Milik topscorer

In het kort: Ibra viert rentree met zege, Milan weer onderuit, Milik topscorer

03-05-2015 23:05

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Ibra viert rentree met zege
Paris Saint-Germain blijft de Franse Ligue 1 aanvoeren. De regerend kampioen won zondagavond de uitwedstrijd bij FC Nantes (2-0). Zlatan Ibrahimovic vierde zijn rentree na drie duels schorsing bij de club uit de hoofdstad van Frankrijk. De Zweed kwam niet tot scoren maar was wel betrokken bij beide treffers van zijn ploeg. Edinson Cavani profiteerde van een mislukte doelpoging van Ibrahimovic. Ook Blaise Matuidi scoorde op aangeven van de spits. Gregory van der Wiel speelde de hele wedstrijd voor Paris Saint-Germain, dat drie punten meer heeft dan Olympique Lyon. De nummer twee van de ranglijst was zaterdag al te sterk voor Evian (2-0).

Milan weer onderuit
Napoli heeft zondagavond voor eigen publiek een zege op AC Milan geboekt (3-0). Marek Hamsik, Gonzalo Higuaín en Manolo Gabbiadini maakten in de laatste twintig minuten het verschil voor de club uit Napels. AC Milan speelde bijna de hele wedstrijd met een man minder. Mattia de Sciglio veroorzaakte al na twee minuten een strafschop en moest met een rode kaart vertrekken. De verdediger was op weg naar de kleedkamer toen Gonzalo Higuaín vanaf elf meter miste. Napoli was met een man meer op het speelveld de betere ploeg maar verzuimde lang afstand te nemen. Na zeventig minuten zorgde Hamsik uiteindelijk voor de welverdiende openingstreffer. Higuaín revancheerde zich vervolgens voor zijn gemiste strafschop. Gabbiadini bepaalde met een derde treffer binnen zes minuten de eindstand. Nigel de Jong en Marco van Ginkel speelden de hele wedstrijd voor AC Milan, dat al vijf duels vergeefs op een zege wacht.

Milik topscorer
Hoewel Ajax niet verder kwam dan de achtste finales, levert de Amsterdamse ploeg dit seizoen toch de topschutter van het bekertoernooi. Arek Milik is met acht doelpunten de meest productieve speler in de beker. Opvallend genoeg maakte de Poolse spits zijn treffers in slechts twee wedstrijden: zes tegen JOS Watergraafsmeer en twee tegen SV Urk. Michael de Leeuw eindigde achter Milik als tweede met zeven doelpunten. De spits van FC Groningen was trefzeker tegen BVV Barendrecht (1-4, één doelpunt), Flevo Boys (1-8, vier doelpunten), FC Volendam (3-0, één doelpunt) en Vitesse (4-0, één doelpunt). Vorig seizoen werd Aron Jóhannsson van AZ topschutter in het bekertoernooi met zes treffers, een jaar daarvoor maakte Jozy Altidore er acht voor AZ.

Luijckx kampioen
Kees Luijckx is zondag met zijn club Videoton zonder te spelen kampioen van Hongarije geworden. Omdat achtervolger Ferencváros in de uitwedstrijd tegen Pécs niet verder kwam dan 2-2 is Videoton vier wedstrijden voor het einde niet meer te achterhalen. De titel betekent dat de ploeg uit Székesfehérvár volgend seizoen instroomt in de tweede voorronde van de Champions League. Verdediger Luijckx (29) kwam begin dit kalenderjaar naar Hongarije na een korte periode bij het door financiële problemen geteisterde Griekse Niki Volos. Daarvoor kwam de Noord-Hollander uit voor Roda JC, NAC, ADO Den Haag, Excelsior en AZ.

City profiteert van United
Manchester City heeft zondag in de strijd om de drie Champions League-plaatsen in de Engelse Premier League geprofiteerd van het puntenverlies dat stadgenoot United een dag eerder leed. City won de uitwedstrijd tegen Tottenham Hotspur met 1-0 en staat voorlopig tweede. Arsenal heeft drie punten minder, maar nog twee duels tegoed. Sergio Agüero maakte na een half uur het doelpunt op White Hart Lane. United is vijf punten achter City vierde. De ploeg van trainer Louis van Gaal leed zaterdag tegen West Bromwich Albion de derde competitienederlaag op rij (1-0). Robin van Persie miste in de thuiswedstrijd een kwartier voor tijd een strafschop. United staat nu vierde, een plek die recht geeft op voorronde Champions League. Met drie duels te gaan is de voorsprong op Liverpool vier punten. Spurs is zesde op drie punten achter The Reds.

Van der Vaart klimt langzaam uit diep dal
Hamburger SV heeft zondag een belangrijke overwinning geboekt in de strijd tegen degradatie uit de Duitse Bundesliga. De ploeg van aanvoerder Rafael van der Vaart won de uitwedstrijd tegen FSV Mainz 05 met 2-1 en klimt met nog drie duels te gaan van de voorlaatste naar de veilige veertiende plaats. HSV kwam kort voor rust wat gelukkig op voorsprong door een eigen doelpunt van Julian Baumgartlinger. Een kwartier voor tijd scoorde Mainz via Yunus Malli wel in het goede doel. Gojko Kacar schoot voor HSV in de 87e minuut de winnende goal binnen. Mainz eindigde het duel met tien man na rood voor Daniel Brosinski. De verschillen onderin blijven klein, want het gat tussen hekkensluiter VfB Stuttgart en HSV is slechts vier punten. De onderste twee ploegen degraderen rechtstreeks, de nummer zestien speelt een play-off tegen de nummer drie uit de 2. Bundesliga.

Landing in De Kuip
Vlak voor de bekerfinale tussen PEC Zwolle en FC Groningen zal een parachutist landen in De Kuip, zo maakte de KNVB bekend. Het betreft een ludieke actie van de politie. Laatst landde er een parachutist in De Kuip voorafgaand aan het duel tussen Feyenoord en PSV. Toen betrof het een cameraman van FOX Sports.

Willem II verlengt met speler
Willem II kan ook de komende twee seizoenen beschikken over Freek Heerkens. De 25-jarige verdediger heeft volgens Voetbal International met zijn club een akkoord bereikt.  Het betreft een mondeling akkoord. Heerkens speelt sinds 2013 bij Willem II, dat dit seizoen de verrassing van de Eredivisie is. Heerkens speelde dit voetbaljaar dertien duels en scoorde één keer.

Romeinse spanning om plek twee
Door een zege op Genoa is AS Roma zondag gestegen naar de tweede plek in de Italiaanse Serie A. In eigen huis tekende de Ivoriaanse international Seydou Doumbia voor rust voor de openingstreffer: 1-0. Ver in blessuretijd maakte verdediger Alessandro Florenzi met een prachtig afgeronde counter een eind aan de illusies van Genoa: 2-0. AS Roma is met Lazio verwikkeld in een spannende strijd om de tweede plek en rechtstreekse plaatsing voor de Champions League. Lazio liet zondag dure punten liggen bij Atalanta. De Romeinen kwamen op achterstand door een goal van verdediger Giuseppe Biava. Marco Parolo voorkwam een grotere blamage: 1-1. Bij Lazio kwam Edson Braafheid halverwege de tweede helft in het veld. Urby Emanuelson bleef bij Atalanta op de bank. Het verschil tussen AS Roma en Lazio bedraagt één punt. De landstitel in Italië is inmiddels vergeven. Juventus kroonde zich zaterdag door winst bij Sampdoria voor de vierde keer op rij tot landskampioen.

Hasselbaink is trots
Jerrel Hasselbaink is zaterdag met Burton Albion kampioen geworden in League Two, het vierde en laagste profniveau van Engeland. In 46 competitiewedstrijden kreeg de kampioen slechts in zes duels meer dan één doelpunt tegen. "Dat geeft je een platform om succesvol te zijn. Om gemiddeld meer dan twee punten per wedstrijd te pakken, is daarnaast een fantastische prestatie. Ik ben heel trots op mijn jongens." Oefenmeester Hasselbaink staat, mede door zijn goede prestaties met Burton Albion, in de belangstelling van Leeds United.

FC Groningen uitgezwaaid

Zo'n 3500 fans van FC Groningen hadden zich zaterdagmiddag verzameld bij de Euroborg om de selectie uit te zwaaien. Na een rondje rondom het stadion, langs de hoofdingang en de FanCorner, trok de selectie een dag voor de bekerfinale richting Rotterdam. Daar heeft het de nacht doorgebracht op een prettige reisafstand van De Kuip. In dat stadion speelt FC Groningen zondag om 18:00 uur de finale van de KNVB Beker tegen PEC Zwolle.