'YouTube-generatie' kent Ajax-icoon niet: Niet één die mij heeft zien spelen
"Johan was voor ons een belangrijke mentor"

'YouTube-generatie' kent Ajax-icoon niet: "Niet één die mij heeft zien spelen"

03-05-2015 15:06

John van 't Schip is tegenwoordig werkzaam als trainer van Melbourne City FC en liet al doorschemeren dat een mogelijke terugkeer naar Ajax tot de mogelijkheden behoort. De oud-speler van Ajax, die 273 duels voor de club speelde, gaat in op zjin tijd als trainer en de generatie waar hij deel van uitmaakte.

Eén van de vragen die door Helden Online wordt gesteld: kennen de spelers van Melbourne de voetballer Van 't Schip? "Dat denk ik niet, al weten ze wel van mijn carrière. Maar er is er niet één die mij heeft zien spelen, denk ik. Al zullen er best wel jongens zijn die naar mij hebben gezocht op YouTube", vertelt de oefenmeester.

Wedden

Meer odds

Van 't Schip heeft mooie momenten gekend als trainer, zo liet hij weten. "Marco van Basten en ik hebben heel leuk samengewerkt bij Jong Ajax. Dat was echt genieten, er was wat minder druk. Maar bij het Nederlands elftal en in Mexico heb ik het ook naar mijn zin gehad. En Twente was een mooie leerschool, ik heb daar een moeilijke tijd gehad als beginnend coach. Als ik daar nu op terugkijk, heb ik dat nodig gehad om een stapje te maken."

Maar ook als speler maakte Van 't Schip veel mooie dingen mee, mede dankzij Johan Cruijff. Veel van zijn teamgenoten braken door. "Je hebt het over een groep waarvan de meesten onder Cruijff hebben getraind en gespeeld. De invloed van hem als trainer is best wel groot geweest om zijn voetbalfilosofie voort te zetten. Je werd door hem veel meer bewust gemaakt van niet alleen voetballer zijn, maar om er ook over na te denken. Dat geldt voor Rinus Michels natuurlijk ook, hij was van dezelfde school. Maar Johan was voor ons een belangrijke mentor."