Rusnák schiet FC Groningen naar eerste prijs in clubgeschiedenis
PEC Zwolle kan kunstje niet herhalen in finale

03-05-2015 19:50
14

FC Groningen heeft zondag historie geschreven. De club die al decennialang snakt naar een prijs, veroverde in De Kuip voor het eerst de KNVB Beker. Albert Rusnák leidde de groen-witte brigade van trainer Erwin van de Looi in de finale met twee doelpunten langs titelverdediger PEC Zwolle: 2-0.

Een belangrijke rol bij FC Groningen was ook weggelegd voor invaller Jarchinio Antonia, die beide treffers van Rusnák inleidde. De twee aanvallers verlosten de noorderlingen daarmee van een obsessie: eindelijk kan FC Groningen een hoofdprijs vieren.

Het verwachte spektakel bleef uit in De Kuip, omdat beide ploegen zo ontstellend veel balverlies leden dat geslaagde aanvallen schaars waren. De twee subtoppers uit de eredivisie spelen normaal gesproken verzorgd voetbal, zeker PEC Zwolle, maar de spanning die de bekerfinale met zich meebracht had zichtbaar invloed op de concentratie.

Het begin van de bekerfinale was nog wel veelbelovend. FC Groningen startte opportunistisch en zocht meteen de aanval. Het leverde al na dertig seconden een open kans op voor Michael de Leeuw, wiens inzet door Joost Broerse werd geblokkeerd. Even later was de spits van Groningen net te laat om een voorzet van Mimoun Mahi in te tikken. Naarmate de wedstrijd vorderde, nam het balverlies toe en werden de kansen schaarser. PEC Zwolle kon voor rust eigenlijk slechts één keer echt gevaarlijk worden via Jody Lukoki, die de bal na een individuele actie net langs het doel van Sergio Padt schoot.

De rommelige bekerfinale werd na een uur spelen plotseling opengebroken door een invaller bij FC Groningen. Jarchinio Antonia, die Mahi had afgelost, stond amper twee minuten in het veld toen hij de bal bezorgde aan Rusnák. De Slowaakse winteraankoop kreeg de bal in de 64e minuut op de rand van het strafschopgebied voor zijn voeten en passeerde doelman Warner Hahn met een droog schot in de hoek. Tien minuten later was het recept hetzelfde. De voorzet kwam van Antonia, Rusnák tikte de bal in: 2-0.

Het leidde tot een explosie van vreugde in het groen-witte deel van het stadion. "Wij gaan Europa in", zongen de ruim 18.000 supporters van FC Groningen uit volle borst. Nog veel belangrijker is dat de 'Trots van het Noorden' eindelijk een hoofdprijs in de vrijwel lege prijzenkast mag zetten. Na de verloren finale van 1989 schreef FC Groningen zondag geschiedenis door voor het eerst de KNVB Beker te veroveren. (ANP)