De bekerwinnaar is bekend: zo zien de play-offs om Europees voetbal eruit

De bekerwinnaar is bekend: zo zien de play-offs om Europees voetbal eruit

04-05-2015 12:00

Doordat FC Groningen de beker heeft gewonnen, is duidelijk geworden hoe de zaken er richting de play-offs om een Europees ticket voor staan. Tijd voor een overzicht.

Nummer acht FC Groningen is als bekerwinnaar rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Het is voor het eerst dat de bekerwinnaar zich direct plaatst voor de groepsfase van het tweede Europese clubtoernooi. FC Groningen is daardoor na PSV de tweede en laatste Nederlandse club die nu al zeker is van Europees voetbal tot de winterstop van volgend seizoen.

Wedden

Meer odds

Nummer twee Ajax gaat naar de voorronde van de Champions League. De club die derde wordt, plaatst zich voor de derde kwalificatieronde van de Europa League. Datzelfde geldt voor de winnaar van de play-offs.

De nummers vier tot en met zeven nemen deel aan die play-offs. Vorig seizoen, toen Nederland nog een Europees ticket meer te verdelen had, waren dat de nummers vijf tot en met acht. Dit jaar speelt de nummer vier tegen de nummer zeven en de nummer vijf tegen de nummer zes. De winnaars van die dubbele confrontaties spelen de finale, ook over twee wedstrijden.

Huidige stand:
3. Feyenoord – 59 punten (55-32)
4. AZ – 56 punten (56-53)
5. Vitesse – 54 punten (59-39)
6. SC Heerenveen – 49 punten (51-42)
7. PEC Zwolle – 47 punten (55-43)
8. FC Groningen* – 43 punten (44-48)
9. SC Cambuur – 41 punten (45-51)

* = bekerwinnaar

Cambuur zou theoretisch nog zevende kunnen worden, maar met het doelsaldo van de Leeuwarders (-6, tegenover +12 van PEC Zwolle) lijkt dat een mission impossible. Op basis van de huidige stand zouden dit de duels in de play-offs worden.

AZ – PEC Zwolle
Vitesse – sc Heerenveen

Speeldata: donderdag 21 en zondag 24 mei
Finale play-offs: donderdag 28 en zondag 31 mei



Afbeelding: KNVB