PSV gaat er niet op vooruit met deal Depay-Januzaj
Statistieken van Nederlander en Belg tegenover elkaar

PSV gaat er niet op vooruit met deal Depay-Januzaj

04-05-2015 15:00
32

PSV gaat Memphis Depay in de zomer kwijtraken, dat lijkt wel vast te staan. In het geval Manchester United toeslaat bewandelt Adnan Januzaj mogelijk op huurbasis de omgekeerde weg. Maar is dat sportief wel een goede deal voor de Eindhovenaren?

Depay staat op het lijstje bij vrijwel elke Europese topclub, maar de namen van Liverpool en Manchester United vallen het vaakst in het geruchtencircuit. De club van Louis van Gaal heeft volgens Engelse media een ingewikkelde constructie in gedachten, waarin PSV moet worden gepaaid met 25 miljoen euro plus Januzaj.

De talentvolle Belg komt er dit seizoen niet aan te pas op Old Trafford en oogt nog te tenger en flegmatiek voor het grotemannenvoetbal in de Premier League. De Eredivisie lijkt wat dat betreft een mooie plek voor Januzaj, die vorig seizoen doorbrak onder de vleugels van David Moyes, om tot volledige ontbolstering te komen.

In Nederland wordt de mogelijke deal gezien als sportief goed nieuws voor PSV én de Eredivisie, maar die conclusie lijkt wat kort door de bocht. Alle statistieken van het huidige seizoen spreken in het voordeel van Depay, terwijl Januzaj de laatste maanden maar beter snel kan vergeten. VoetbalPrimeur zet de competitiefeiten op een rij.

Januzaj is gezien de statistieken bezig aan een kleurloos seizoen onder Van Gaal en moet snel gaan spelen als hij zijn belofte ooit wil inlossen. Vorig jaar was hij nog goed voor vier doelpunten en maakte hij indruk met zijn energieke spel. Dat is nu het geval bij Depay, die met 21 doelpunten de topscorer van de Eredivisie is. Met vier beslissende voorzetten is hij echter ook bepaald geen assistkoning.

Als we dieper in de statistieken duiken blijkt opnieuw dat PSV twee keer moet nadenken, voordat het akkoord gaat met een zak geld én Januzaj voor Depay.

De Oranje-international beproeft veel vaker zijn geluk van afstand en komt dus ook vaker in kansrijke positie. Bijna de helft van zijn schoten gaat op doel, terwijl de schoten van Januzaj slechts één op de vier keer gevaarlijk zijn. In de duels moet het United-talent het ook afleggen tegen Depay, terwijl hij absoluut en relatief ook minder kansen creëert in de speeltijd die hij krijgt: Depay creëert er gemiddeld twee per wedstrijd, Januzaj 1,3. Alleen op passeffectiviteit is Januzaj sterker dan Depay.

Bij de statistieken moet wel worden aangemerkt dat het niveau en het tempo in de Premier League hoger ligt dan in de Eredivisie, maar duidelijk is dat PSV zich op basis van de statistieken niet per se in de handen moet wrijven met de geruchtmakende plannen van Manchester United. PSV zou bovendien een kleine schwalbekoning in huis halen: Januzaj kreeg vorig seizoen drie gele kaarten voor simuleren, een record in de Premier League.