'Alleen de terugkeer van Rijkaard was een voltreffer, dus hij is verstandig'
"Terugkeren is moeilijker dan gedacht"

'Alleen de terugkeer van Rijkaard was een voltreffer, dus hij is verstandig'

04-05-2015 17:32
7

David Endt was tussen 1997 en 2013 teammanager van Ajax en zag in die tijd veel spelers terugkeren op het oude nest. Dat was lang niet altijd een succes.

"Het is complex. Je moet kunnen omgaan met een ouder wordend lichaam, want je moet wel topfit zijn als je terugkeert. En daar komt het persoonlijke nog bij. In hoeverre zal de nieuwe generatie je zien als een gepasseerde kracht en hoe ga je daarmee om?", vraagt Endt zich af tegenover de Volkskrant. "Terugkeren is moeilijker dan gedacht, de cijfers onderstrepen dat."

Dat is een waarschuwing voor Rafael van der Vaart, die een rentree in Amsterdam als een serieuze optie ziet. Hij deed drie jaar geleden hetzelfde bij Hamburger SV. Een succes is dat niet geworden. "En hij heeft het zelf gezien bij Ajax. In zijn tijd keerden Winter en Verlaat terug. Dat werd ook geen succes"

"Alleen de terugkeer van Rijkaard was een voltreffer, maar die had ook de kracht er vol voor te gaan. Fysiek en mentaal", besluit Endt. "Dat kon je geen afbouwen noemen, en je moet er vol voor kunnen gaan. Daarom zegt Rafael ook niet meteen: ''Ja, ik doe het'. Dat is verstandig."