Mooi avontuur voor Oranje-held: 'In de praktijk brengen wat ik van Van Gaal leerde'
Lange weg naar Rusland

Mooi avontuur voor Oranje-held: 'In de praktijk brengen wat ik van Van Gaal leerde'

21-05-2015 12:28

Met Patrick Kluivert aan het roer won Curaçao woensdagavond met 3-2 een oefeninterland van Suriname. De voormalig topspits is begonnen aan een pittig avontuur, dat moet eindigen op het WK 2018 in Rusland.

"We zetten stap voor stap", vertelt Kluivert in De Telegraaf. Binnenkort staat er een cruciale ontmoeting met Cuba op het programma. "Als we de WK-kwalificatie tegen Cuba verliezen, stopt dit project. Deelname in Rusland is normaal gesproken nog te hoog gegrepen, maar we willen met zijn allen een goede basis voor de toekomst leggen."

Mochten de 79-voudig international van Oranje er met zijn elftal in slagen om van Cuba te winnen, dan wacht er daarna nóg een play-off. Bij succes wordt er vervolgens in een groep van twaalf landen om vier of vijf WK-tickets gestreden.

"Ik merkte bij aankomst op Curaçao dat zaken die in mijn actieve loopbaan altijd tot in de puntjes waren geregeld en dus heel normaal leken, daar niet voor elkaar waren", weet de 37-jarige trainer. "Om tot goede prestaties te komen, moeten spelers zich geen zorgen hoeven maken of er wel goede ballen zijn, of er straks wel een spelersbus is op Cuba en of er überhaupt wel een hotel is geregeld. Niet dat het voor mijn komst een complete chaos was, maar ik heb de touwtjes aangetrokken."

"Ik wil iets teruggeven aan het eiland waar mijn moeder vandaan komt. (…) En ik kan als hoofdcoach datgene in de praktijk brengen, wat ik als assistent op het WK van Louis van Gaal maar eerder ook bij AZ, NEC en Jong FC Twente heb opgestoken. Dit is heel belangrijk voor mijn ontwikkeling.”