In het kort: Ajax nu wel kampioen, massale steun in Kuip, Ajacieden slagen

In het kort: Ajax nu wel kampioen, massale steun in Kuip, Ajacieden slagen

21-05-2015 22:15
3

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

'Moneyball' Midtjylland kampioen
FC Midtjylland is donderdagavond kampioen geworden van Denemarken. De ploeg uit Herning speelde met 0-0 gelijk tegen FC Vestsjaelland. Dat was genoeg om, drie wedstrijden voor het einde van de competitie, de titel te kunnen vieren. Midtjylland staat nu tien punten voor op FC Kopenhagen, dat de koploper daardoor niet meer in kan halen. FC Midtjylland viert zo het eerste kampioenschap in de historie van de club. De opvolger van Aalborg BK wordt geleid op basis van statistische analyses en een wetenschappelijke aanpak. Daarom is het tegenwoordig ook 'Moneyball' Midtjylland. De club doet denken aan Moneyball, de Amerikaanse film over een succesvolle honkbalploeg waarbij statistieken leidend zijn.

Kuyt loopt Turkse bekerfinale mis
Dirk Kuyt neemt bij Fenerbahçe in ieder geval geen afscheid met het winnen van de Turkse beker. In eigen huis verloor hij donderdag als basisspeler met 3-0 van Bursaspor. Die nederlaag was te groot na de eerdere 1-2 zege op bezoek bij Bursaspor. Op 1 juni speelt Bursaspor in de finale tegen Galatasaray, waar Wesley Sneijder dan ontbreekt in verband met een oefeninterland van het Nederlands elftal tegen de Verenigde Staten.

Ajax kijkcijferkampioen
Ajax is de kampioen onder de kijkcijfers: met een gemiddeld aantal van 331.394 abonnees. Dat blijkt uit de kijkcijferranglijst van FOX Sports, die Voetbal International woensdag publiceerde. Feyenoord eindigde op de tweede plaats (284.000) en PSV op de derde plaats (215.906). Opvallend is de vierde plek. Daar staat FC Twente, dat een erg teleurstellend seizoen draaide. Desondanks schakelden gemiddeld 156.387 kijkers in bij een wedstrijd van de Enschedeërs. In totaal heeft FOX Sports op dit moment 619.000 abonnees.

Kuip bomvol voor return
De tweede play-offwedstrijd tussen Feyenoord en sc Heerenveen wordt gespeeld in een bomvolle Kuip. Het duel is namelijk uitverkocht, melden de Rotterdammers donderdag via de officiële kanalen. De laatste losse kaarten zijn donderdag verkocht. Dat betekent dat Giovanni van Bronckhorst in zijn eerste thuiswedstrijd als hoofdtrainer van Feyenoord op massale steun kan rekenen. De wedstrijd begint zondag om 15.30 uur.

Jonk geslaagd voor cursus Coach Betaald Voetbal
Elf trainers zijn deze week geslaagd voor de cursus Coach Betaald Voetbal. De KNVB heeft laten weten dat Wim Jonk (Ajax), Francois Gesthuizen (Achilles '29), Roy Hendriksen (NEC), Sipke Hulshoff (SC Cambuur), Tieme Klompe (sc Heerenveen), Rob Maas (Vitesse), Frank Peereboom (Ajax), Robin Pronk (FC Utrecht), Reinier Robbemond (AZ), Remond Strijbosch (Helmond Sport) en Edwin Peters (KNVB onder 16) geslaagd zijn. Dat houdt in dat zij vanaf nu hoofdtrainer mogen zijn bij een betaald voetbalorganisatie.