Van Basten vol verbazing over 'wereldprestatie': Eigenlijk is dit best gek
"Wij zitten die jonge gasten achter hun flikker, dat hebben ze echt nodig"

Van Basten vol verbazing over 'wereldprestatie': "Eigenlijk is dit best gek"

21-05-2015 20:02
1

Het seizoen van AZ eindigde afgelopen weekend twee weken eerder dan trainers en spelers dachten. De club eindigde als derde in de Eredivisie, waar het rekende op deelname aan de play-offs. In Alkmaar is men verbaasd, al werkte de staf wel altijd met vertrouwen met de jonge selectie.

"Eigenlijk is dit best gek", zegt Marco van Basten, die begon als hoofdtrainer en het seizoen afsloot als assistent van John van den Brom, tegenover Voetbal International. "Er zijn clubs onder ons geëindigd die een betere selectie hebben dan wij. En zo constant zijn wij nou ook weer niet geweest."

Na het behalen van de derde plaats riep Van den Brom dat AZ een wereldprestatie heeft geleverd. Op het moment dat hij wat rustiger is, denkt hij daar nog altijd hetzelfde over. "Want deze groep heeft genoeg klappen gehad, hè. Echte ketsers. Zeker een jonge ploeg heeft daar last van. Dat is een gegeven, geen excuus. Vaak is het alles of niets. Als het niets was, kregen we meteen vier, vijf of zes goals om de oren. Dat tikt aan. Maar we zijn keihard blijven werken. En elke keer wisten we weer terug te komen."

Van den Brom had met Van Basten en Dennis Haar twee goede assistenten, maar nooit had hij het gevoel met 'drie kapiteins op een schip te staan'. "Iedereen streeft naar hetzelfde doel. Wij zitten die jonge gasten achter hun flikker, dat hebben ze echt nodig. Maar het is nooit de staf tegenover de selectie. Ook wij pakken dingen weleens verkeerd aan. Dat delen we dan met de spelers. Niemand van ons heeft er moeite mee zich kwetsbaar op te stellen. Die openheid is een voorbeeld van onze werkwijze."