'Als de club voor mij kan cashen, dan moet ik naar de Champions League'
Premier League-ster spreekt exclusief met VoetbalPrimeur

'Als de club voor mij kan cashen, dan moet ik naar de Champions League'

22-05-2015 10:00

De Champions League. Dat is het podium waarop de Belgische Everton-spits Romelu Lukaku (22) bij zijn volgende club wil vlammen. In deel twee van het exclusieve interview met VoetbalPrimeur blikt de aanvaller vooruit. "Ik ben ervan overtuigd dat ik nu bij Chelsea zou slagen."

Frans Raaijmakers
LIVERPOOL

Het is een illuster rijtje waartussen Everton-spits Romelu Lukaku zich dit seizoen heeft genesteld. Zijn twintig goals in alle competities voor The Toffees, in combinatie met zijn jeugdige leeftijd (22 jaar), plaatsen hem tussen spelers als Wayne Rooney, Thierry Henry en Alan Shearer. Ook zij wisten op die leeftijd minimaal twintig treffers in een seizoen te produceren.

"Mijn gemiddelde moet ik nog verbeteren", legt de Belg uit aan VoetbalPrimeur na een fotoshoot van Nike ter introductie van zijn nieuwe schoen, de Nike Hypervenom 2. "Dat gemiddelde ligt nu op zo'n 0,5 doelpunten per wedstrijd. Moet snel richting 0,6 en 0,7." Lukaku weet precies wat hij wil, zoveel is duidelijk. Terwijl een nummer van rapper Kendrick Lamar, afkomstig van de mobiel van de spits, door het pakhuis in Liverpool echoot, kijkt de goalgetter vooruit.

Je bent overtuigd van jezelf. Ga jij de absolute top halen?
Lukaku veert op: "Zeker weten! Ik kijk echt uit naar volgend seizoen."

Waar let jij op bij de keuze voor je volgende club?
"Champions League spelen is de volgende stap. En prijzen pakken. Vooral prijzen pakken."

De Champions League is dus een vereiste?
"Zeker, ik moet ambitieus zijn. Ik ben gelukkig bij Everton en heb een contract voor vijf jaar, maar mocht er een dag komen dat de club voor mij kan cashen dan moet ik naar de Champions League. Wanneer? Dat zie ik nog wel. Ik plak er geen datum op. Misschien komt er volgende week een club en zegt Everton dat ze me moet laten gaan. Dan ben je weg. Je weet het nooit."

Wat als Chelsea nog eens komt?
"Ik ben nu anders. Geen broekie meer, zoals jij verwoordt, maar een man die meer dan honderd goals maakte in zijn carrière. Ik ben ervan overtuigd dat ik nu bij Chelsea zou slagen."

Ben jij met het Belgisch elftal net zo ambitieus? Zijn jullie favoriet voor het EK in 2016 in Frankrijk?
"Ja, dat kunnen we wel zeggen. We moeten voor die finale gaan. Dit is het moment. We gaan niet naar Frankrijk om hetzelfde te doen als in Brazilië (kwartfinale op het WK, red.). Nee, ik wil die beker winnen! Of dit Belgisch elftal de sterkste generatie ooit is? Ja, want ik denk niet dat de generatie van ’86 (België bereikte toen op het WK de halve finale, red.) hetzelfde talent had."

De zon zakt inmiddels in het water van de haven in Liverpool. Lukaku pakt zijn spullen, zijn mobiel in de hand. De twee zijn onafscheidelijk. Een selfie volgt. Voor op Instragram. Lukaku excuseert zich. Hij heeft later deze avond nog een Fifa-avond met vrienden. "Welk team ik dan ben? Meestal Chelsea of Manchester City. Die zijn snel in de omschakeling. Nee, mezelf koop ik meestal niet." De spits lacht. "Mijn broertje (Jordan Lukaku, speelt bij KV Oostende, red.) daarentegen soms wel."

In deel 1 van het interview vertelt Lukaku over de transfer van PSV'er Memphis Depay naar Manchester United!