'Hoop' op degradatie van NAC Breda: Dan leer je weer creatief te zijn
NAC speelt in de halve finale van de play-offs tegen VVV-Venlo

'Hoop' op degradatie van NAC Breda: "Dan leer je weer creatief te zijn"

22-05-2015 14:12
10

NAC Breda kende een dramatisch seizoen in de Eredivisie. Niet voor niets eindigde de ploeg van trainer Robert Maaskant op de zestiende plek in de Eredivisie. Vrijdagavond moet NAC de eerste horde nemen om lijfsbehoud veilig te stellen. VVV-Venlo is de tegenstander.

Art Langeler, hoofd jeugdopleidingen bij PSV en voormalig trainer van PEC Zwolle, weet ook hoe het is om te moeten vechten in de play-offs. Hij ziet in FC Eindhoven ook de favoriet en heeft slecht nieuws voor één van de eredivisionisten.

"Misschien", filosofeert Langeler in De Volkskrant, "is het voor een club als NAC wel goed om een keer te degraderen. Al vijf jaar spelen ze onderin om degradatie en halen ze in de winterstop vier of vijf dure spelers om dat te voorkomen. Het kan een keer misgaan. In de eerste divisie leer je als club weer creatief te denken."

Uitgerekend tegen VVV-Venlo ging het voor Langeler ook mis. Toen hij in 2011 trainer was van Zwolle, bleken de Limburgers te sterk. Hij bereidde zijn ploeg voor op meerdere scenario's. "Je traint op vastigheden. Wat als wij of de tegenstander met tien man komen te staan; wat als zij met twee spitsen spelen; wat als we na een uur in het tweede duel op verlies staan?"

Een jaar na de uitschakeling tegen VVV, promoveerde PEC Zwolle overigens alsnog.