Geintje resulteert in bloedserieuze praktijken: Wij tweeën kunnen Ajax veranderen
"Ik dacht, waar heeft hij het nou over?"

Geintje resulteert in bloedserieuze praktijken: "Wij tweeën kunnen Ajax veranderen"

23-05-2015 10:20

Gerard van der Lem en Louis van Gaal beleefden mooie momenten als duo bij Ajax. Van Gaal was de hoofdtrainer en Van der Lem speelde op de achtergrond een belangrijke rol. Van der Lem spreekt openhartig over zijn avonturen én het moment dat Van Gaal moest kiezen tussen Real en Barcelona.

"Hij zei tegen mij: 'zeg het maar, wat wil jij?'. Ik vertelde hem dat ik liever naar Barcelona ging. Madrid ligt in het centrum van Spanje en is altijd bloedheet in de zomer en ijskoud in de winter", vertelde Van der Lem tegenover De Telegraaf. "Nou, zei Louis, dan ga ik met Barcelona praten."

Voordat het tweetal naar Spanje toog, waren er successen bij Ajax. Na een ontmoeting, wist Van Gaal het zeker: "Wij tweeën kunnen Ajax veranderen. Ik was assistent bij Haarlem, hij ook onder Beenhakker bij Ajax", vertelt Van der Lem. "Ik dacht, waar heeft hij het nou over? Ik was altijd van de geintjes, wilde het leuk houden, maar Louis was altijd bloedserieus. Dus ik dacht bij mezelf: 'nou ja, wie weet, we zien het wel'."

Het draaide uit op een succes, met als hoogtepunt de Champions League-winst in 1994/'95. Nu werkt Van Gaal voor Manchester United, waarmee hij in zijn eerste jaar nog geen prijs pakte.