Voormalig assistent lovend over Van Gaal: Je moet hem nemen zoals hij is
Van der Lem: "Het ging hem niet om het geld"

Voormalig assistent lovend over Van Gaal: "Je moet hem nemen zoals hij is"

23-05-2015 15:25
1

In 1992 won Ajax de UEFA Cup. Dat deden de Amsterdammers onder leiding van Louis van Gaal. De extra bonus die de oefenmeester kreeg voor die prestatie, hoefde hij niet. Het ging Van Gaal niet om het geld, geeft zijn toenmalige assistent Gerard van der Lem aan.

"Louis zei: 'ik krijg alle credits en jullie niet. Dat vind ik niet prettig. Daarom verdeel ik mijn bonus over jou en Bobby Haarms'. Ik dacht: dat is niet normaal", zegt Van der Lem in gesprek met De Telegraaf.

"Het impliceerde tegelijkertijd, dat het hem niet om het geld ging", vervolgt Van der Lem zijn verhaal over de huidige oefenmeester van het Engelse Manchester United. "Louis is een idealist, hij wilde gewoon geweldig voetballen met Ajax. Dat hij voor veel mensen moeilijk te begrijpen was en nors, en ook wel eens dingen zei waarvan ik dacht: is dat nou verstandig?, dat is óók Louis. Je moet hem nemen zoals hij is."

De finale van de UEFA Cup ging in 1992 over twee wedstrijden. De uitwedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel, in het Olympisch Stadion in Amsterdam kwamen beide clubs niet tot scoren. De ploeg van trainer Van Gaal won het toernooi op basis van uitdoelpunten.