Prins kreeg champagnedouche bij Ajax: Dat hadden ze niet moeten zeggen
Van der Lem kijkt terug: "De ontbrekende schakel was Frank Rijkaard"

Prins kreeg champagnedouche bij Ajax: "Dat hadden ze niet moeten zeggen"

23-05-2015 16:17
1

Zondag is het precies twintig jaar geleden dat Ajax de Champions League won. In de finale won het toen met 1-0. Gerard van der Lem, assistent-trainer van Louis van Gaal, kijkt terug op die bijzondere zege.

"Het is ongelofelijk dat we die Champions League hebben gewonnen. Niemand geloofde in onze kansen, vooraf", zegt Van der Lem in gesprek met De Volkskrant. Volgens Van der Lem werkte Ajax vanaf de aanstelling van Van Gaal toe naar het succes. "Ieder seizoen kwamen er goede spelers bij. Maar de ontbrekende schakel was Frank Rijkaard."

Die ontbrekende schakel had het in de finale eerst nog moeilijk, tot Van Gaal een tactische zet deed. "Albertini (Demetrio, red.), de man van Seedorf, zette dertig minuten lang continu druk op Frank Rijkaard in de verdediging. Daarom lieten we Seedorf dieper spelen, zodat de afstand tussen Albertini en Rijkaard groter werd. Dan kon die lepe speler Seedorf niet vrij laten, want dan waren ze nog verder van huis. Frank kreeg de ruimte om naar voren te dribbelen."

In de rust maakte Rijkaard iedereen er nog eens van bewust hoe bijzonder het is om de Champions League te kunnen winnen. "Frank drukte die jongens op het hart dat dit misschien wel hun enige kans was om de Champions League te winnen. En het was ook zijn laatste keer, zijn laatste wedstrijd."

Het lukte de Amsterdammers om de finale te winnen, de Champions League was 'binnen'. Net als prins Willem-Alexander. Hij kwam na afloop naar de kleedkamer om de selectie te feliciteren. "Wij werden ingeseind dat we absoluut niet met champagne mochten sproeien. Dat hadden ze nou net niet moeten zeggen, want na een finale gaan die flessen open. Maar hij vond het geweldig hoor."