'Houdini Huub' flikt het weer bij Stuttgart, Van der Vaart-loos HSV blijft hopen
HSV moet zich via play-offs handhaven, SC Paderborn en SC Freiburg degraderen

'Houdini Huub' flikt het weer bij Stuttgart, Van der Vaart-loos HSV blijft hopen

23-05-2015 17:22
2

Huub Stevens heeft VfB Stuttgart naar veilige haven gebracht in de Bundesliga. Op de slotdag van de competitie won het met 1-2 van SC Paderborn, daarmee wist het een langer verblijf op het hoogste niveau veilig te stellen. Hamburger SV won van Schalke 04 en krijgt via de play-offs kans om degradatie te voorkomen.

Op de laatste speeldag waren er nog zes clubs die moesten vrezen voor degradatie. Door doelpunten op verschillende velden kwamen er veel scenario's voorbij. Stevens moest lange tijd vrezen voor degradatie met Stuttgart. De Nederlander, die eerder ook al werd aangetrokken om de club te behoeden voor degradatie, stond echter met de handen in de lucht toen het duel met Paderborn afgelopen was. Met nog iets meer dan een kwartier op de klok maakte Daniel Ginczek de winnende treffer.

Hamburger SV moest het in het laatste competitieduel stellen zonder Van der Vaart. De Nederlander zat een schorsing uit. Hij heeft zijn laatste wedstrijd in het shirt van HSV echter nog niet gespeeld. Door een 2-0 zege op Schalke 04 eindigde HSV als zestiende. Een plek die de club uit Hamburg verplicht tot het spelen van play-offs tegen de nummer drie van de 2. Bundesliga. SC Freiburg en SC Paderborn zijn uiteindelijk de twee clubs die aan het kortste eind trokken op de slotdag van de Bundesliga. Die twee clubs dalen af naar het tweede niveau van Duitsland.

Paul Verhaegh heeft zich zaterdag met FC Augsburg verzekerd van een Europees ticket. De verrassing van het Duitse voetbalseizoen won op de slotdag van 2-1 bij Borussia Mönchengladbach en eindigde daardoor als vijfde, goed voor een ticket voor de groepsfase van de Europa League. Trainer Jürgen Klopp neemt bij Borussia Dortmund afscheid met Europees voetbal. De ploeg die halverwege het seizoen nog onderaan stond, won zaterdag met 3-2 van Werder Bremen en eindigde daardoor op de zevende plaats.

Klopp zat voor het laatst op de bank in het eigen Signal Iduna Park. Met vele spandoeken namen de 80.000 supporters afscheid van de succestrainer, die Dortmund sinds zijn komst in 2008 grote successen bezorgde waaronder twee landstitels. Shinji Kagawa, Pierre-Emerick Aubameyang en Henrikh Mkhitaryan schoten Dortmund naar de Europa League. Voor Klopp rest nog een wedstrijd: de Duitse bekerfinale tegen VfL Wolfsburg.

Bayern München heeft het seizoen toch nog positief afgesloten. Na drie competitienederlagen op rij pakte de Duitse kampioen op de slotdag van de Bundesliga de winst tegen FSV Mainz 05: 2-0. Robert Lewandowski (strafschop) en Bastian Schweinsteiger maakten de doelpunten voor de ploeg van trainer Pep Guardiola in de eigen Allianz Arena. De geblesseerde Arjen Robben ontbrak in de selectie van Bayern.

Bayern München verzekerde zich eind vorige maand al van het kampioenschap, maar daarna viel er weinig meer te vieren voor Guardiola en zijn mannen. De kampioen werd uitgeschakeld in de halve finales van de Duitse beker en de Champions League en verloor in de Bundesliga van achtereenvolgens Bayer Leverkusen, FC Augsburg en SC Freiburg.

Alle uitslagen in Bundesliga:
Bayern München-Mainz 2-0
Borussia Dortmund-Werder Bremen 3-2
Frankfurt-Bayer Leverkusen 2-1
Hamburger SV-Schalke 04 2-0
Hannover 96-SC Freiburg 2-1
Hoffenheim-Hertha BSC 2-1
1. FC Köln-VfL Wolfsburg 2-2
Borussia Mönchengladbach-FC Augsburg 1-3
SC Paderborn-VfB Stuttgart 1-2