Go Ahead zwaait na twee jaar af met gênante vertoning en nieuwe nederlaag
Gênante vertoning in Deventer

25-05-2015 14:44
15

Go Ahead Eagles is maandag gedegradeerd uit de Eredivisie na verlies tegen De Graafschap in de eerste ronde van de play-offs. Na de 1-0 nederlaag van donderdag in Doetinchem verloor Go Ahead in eigen huis met dezelfde cijfers. De ploeg kreeg kansen op de winst, maar verloor door een rake kopbal van invaller Vincent Vermeij twintig minuten voor tijd.

De wedstrijd werd na de goal enige tijd stilgelegd omdat enkele supporters uit woede het veld bestormden. Het cruciale duel in Deventer was sowieso al een intense strijd geweest met veel irritaties, opstootjes, gele kaarten en een fanatiek meelevend publiek.

De thuisploeg had in de eerste helft een licht overwicht en kreeg ook de beste kansen, maar ook in de play-offs bleek scoren een probleem voor de ploeg die in de competitie slechts 29 doelpunten maakte. Vooral Glynor Plet miste enkele grote kansen en ook Deniz Türüç en clubtopscorer Alex Schalk (vier goals) scoorden niet.

De Graafschap kreeg spaarzame mogelijkheden via onder anderen Jerry van Ewijk (schot), Tim Janssen (kopbal) en Kristopher Vida (kopkans). Twintig minuten voor tijd haalde De Graafschap-verdediger Caner Cavlan een inzet van Schalk van de lijn en in de tegenaanval beslisten de Doetinchemmers het duel. De net ingevallen Vermeij kopte raak uit een hoekschop.

De Graafschap speelt deze week tegen FC Volendam of FC Eindhoven om promotie naar de eredivisie. Go Ahead zakt na de dertiende plaats van vorig seizoen na twee jaar weer af naar de eerste divisie. Vooral na de winterstop won Go Ahead nog maar zelden. Van de laatste dertien duels gingen er elf verloren. Ook de nieuwe trainer Dennis Demmers kon het tij na het ontslag van Foeke Booy eind maart niet keren.

Go Ahead begint het seizoen al op 2 juli als het uitkomt in de eerste voorronde van de Europa League, een plek die het te danken heeft aan het Fair Play-klassement. (ANP)