Rutten vervalt al negen jaar in dezelfde fouten: Het is een objectief feit
"Dan heb je tijdens wedstrijden een grotere kans op blessures"

Rutten vervalt al negen jaar in dezelfde fouten: "Het is een objectief feit"

26-05-2015 15:02
7

Fred Rutten wordt opnieuw met kritiek om zijn oren geslagen, opnieuw van Raymond Verheijen. In de negen jaar dat hij actief is als hoofdcoach, valt een patroon te ontdekken.

Rutten haalt met uitzondering van één seizoen áltijd meer punten voor de winterstop, dan erna. Verheijen probeert het te verklaren: "Hij heeft als aanpak dat hij in de voorbereiding en tijdens de eerste competitiehelft lang en vaak traint", vertelt de inspanningsfysioloog aan de NOS. "Daarmee bouw je relatief snel conditie op, een zogeheten korte termijn-conditie. Maar een seizoen duurt tien maanden en daar heb je lange termijn-conditie voor nodig."

Door die aanpak groeit de vermoeidheid en de kans op blessures. "Hij brengt spelers in vermoeidheid door lange trainingen. Spelers verliezen daardoor hun frisheid. Je kunt wel heel fit zijn en grote longen hebben, veel bloedlichaampjes, etcetera. Maar als je vermoeid bent, presteer je slecht. Als je zenuwstelsel vermoeid is, gaat je handelingssnelheid omlaag. Dan heb je tijdens wedstrijden een grotere kans op blessures."

Het zou zelfs één van de stokpaardjes van Rutten zijn. "Hij vindt dat spelers ook in een vermoeide staat nog handelingen moeten kunnen uitvoeren. Daar traint hij op. Maar ze verliezen daardoor hun frisheid", aldus Verheijen, die benadrukt dat het niet om zijn persoonlijke mening gaat. "Dit is hoe het lichaam werkt. Het is een objectief feit."