FIFA-doek valt: justitie pakt door en arresteert rechterhand van Blatter
FBI in actie

FIFA-doek valt: justitie pakt door en arresteert rechterhand van Blatter

27-05-2015 10:12
9

De machtige bestuurders van de FIFA lijken eindelijk serieus aangepakt te worden. Vice-preses Jeffrey Webb is een van de zes FIFA-officials die woensdag in Zürich zijn gearresteerd.

De inwoner van de Kaaimaneilanden is vice-voorzitter van de wereldvoetbalbond en preses van de Concacaf, de voetbalbond voor Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben. Verschillende media, waaronder de BBC, berichten woensdag over de arrestatie van de rechterhand van Sepp Blatter.

De zes arrestanten zouden sinds de jaren negentig voor een bedrag van meer dan honderd miljoen dollar steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor toewijzing van toernooien en voor het verkrijgen van uitzendrechten en sponsordeals. Sepp Blatter, de voorzitter van de FIFA, behoort niet tot de arrestanten. 

Jose Maria Marin, voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, Eduardo Li uit Costa Rica en Eugenio Figueredo uit Uruguay zouden wel zijn opgepakt. Zij worden verdacht van omkoping, afpersing en het witwassen van geld.  

De Zwitserse justitie wil nog niet reageren en zegt dat het woensdag later op de dag de namen van de arrestanten vrijgeeft. Er is om 11.00 uur een persconferentie uitgeschreven.

Langdurig onderzoek
De arrestaties volgen op een drie jaar durend onderzoek van de FBI. De aangehouden officials worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Ze vallen in de week waarin de leden van de FIFA hun voorzitter voor de komende jaren kiezen. Om die reden zijn ook alle functionarissen in Zürich, waar vrijdag de verkiezing plaatsheeft. Blatter is de belangrijkste kandidaat, de Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein zijn overgebleven uitdager.

Beschuldigingen van corruptie zijn al jarenlang verweven met de machtige wereldvoetbalbond. Er zijn zelfs al leden verbannen of geschorst wegens omkoping. De aantijgingen rond de toewijzing van de WK's van 2018 in Rusland en 2022 in Qatar leidden tot een groot onderzoek van de Amerikaanse jurist Michael Garcia. De conclusie uit het lijvige rapport luidde dat er onvoldoende bewijzen waren voor omkoping.

De Amerikaanse justitie lijkt nu door te pakken en bereidt een aanklacht voor met omkoping en afpersing als grote thema's. Het betreft allerlei deals die in het geheim gesloten zijn en waarbij officials zich hebben verrijkt door bijvoorbeeld lucratieve contracten te gunnen aan bepaalde partijen. Ook is bekend dat leden van de FIFA voor veel geld stemmen kochten.

"We zijn getroffen door hoe lang deze corruptieve manier van zakendoen al bezig is en hoe bijna elk onderdeel van de FIFA erin betrokken is", liet een medewerker van de Amerikaanse justitie weten aan de New York Times. "Elk element van de federatie is ermee besmet, het was gewoon hun manier van zakendoen. Het lijkt alsof deze corruptie is geïnstitutionaliseerd."