FBI pakt FIFA aan en bewijst corruptie bij WK-toewijzing en herverkiezing Blatter
Amerikanen zijn los

FBI pakt FIFA aan en bewijst corruptie bij WK-toewijzing en herverkiezing Blatter

27-05-2015 17:13
7

Ook de FBI komt woensdag met een officiële reactie op de enorme crisis bij de FIFA. Het Amerikaanse onderzoeksbureau spreekt duidelijke taal en beweert dat er sprake is van fraude bij de herverkiezing van Sepp Blatter en de WK-toewijzing van 2010 aan Zuid-Afrika.

Bij de toewijzing van het WK van 2010 in Zuid-Afrika is smeergeld aangenomen door FIFA-officials. Die oefenden vervolgens invloed uit in de aanloop naar die toewijzing aan Zuid-Afrika, zeiden de Amerikaanse openbaar aanklager Loretta Lynch en aanklager Kelly Currie woensdag.

Ze gingen daarmee verder in op het onderzoek naar het omkoopschandaal bij FIFA. Volgens Lynch was er ook sprake van corruptie bij de herverkiezing van Sepp Blatter in 2011 en bij een sportmarketingdeal tussen Nike en Brazilie. "De verdachten hebben hun positie misbruikt. Ze deden dit telkens opnieuw. Jaar na jaar. Toernooi na toernooi."

"Laat duidelijk zijn dat dit pas het begin is van onze inzet, niet het einde. Dit is het WK voor fraude. Wij geven de FIFA een rode kaart", sprak de Amerikaanse duidelijke taal. De FBI is vastbesloten om de schuldigen achter de tralies te zetten.

"Voetbalbonden hebben belangrijke verantwoordelijkheden; van het aanleggen van jeugdveldjes tot het organiseren van WK's. Van dergelijke organisaties mag je verwachten dat ze zich aan de regels houden", citeert VI. "Ze hebben in plaats daarvan het voetbal gecorrumpeerd en zichzelf verrijkt."

In totaal blijkt al voor minimaal 150 miljoen euro aan fraudegeld ontdekt. Ook bij de Gold Cup van 2015 is sprake van corruptie op grote schaal. Het smeergeld dat was gemoeid met dat toernooi beslaat liefst tweederde van de totale organisatiekosten van het evenement.

Blatter
Eerder op de dag werden meerdere officials gearresteerd, waaronder vicevoorzitter Jeffrey Webb. Onduidelijk is of Blatter ook aan de beurt komt bij de FBI. "Ik kan niets zeggen over de status van mr. Blatter", zei Lynch desgevraagd.